Hlavní obsah

Bojuju tady, pošlete peníze. Ukrajina se začíná hemžit podezřelými zahraničními dobrovolníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na povrch v poslední době vychází množství příběhů lidí, kteří lhali o své minulosti, aby se dostali do bojů na Ukrajině, na nichž někteří následně například finančně profitovali. Množstvím případů, kdy se ke zbraním na bojišti jednoduše dostanou lidé, kteří by neměli, se zabýval deník The New York Times.

Foto: Lenka Klicperová

Jeden z českých vojáků na Ukrajině. Ilustrační foto

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval minulý rok po vypuknutí invaze k zapojení do boje všechny, kdo chtějí. „Každý přítel Ukrajiny, který se chce připojit k obraně země, ať přijde. Dáme vám zbraně,“ řekl.

Vznikla Mezinárodní legie, na jejíchž stránkách se lidé mohou přihlásit k bojům na Ukrajině. Osoby, které jsou s touto vojenskou jednotkou obeznámeny, sdělily deníku The New York Times, že v jednotce je v současné době zhruba 1500 členů. Od začátku konfliktu Ukrajinu prý opustily tisíce zahraničních dobrovolníků.

Na ukrajinské frontě tak mnohdy působí lidé, kteří by se ve válce vedené Spojenými státy nesměli ani přiblížit k bojišti. A na Ukrajině mají volný přístup k americkým zbraním.

Na Krymu vznikla nová ruská soukromá vojenská společnost

Válka na Ukrajině

Vzhledem k tomu, že Kyjev byl na začátku invaze pod masivním útokem, nebyl na přílišné prověřování příchozích čas. Lidé s problematickou minulostí, včetně těch s vymyšlenými vojenskými záznamy, se tak uchytili v legii a dalších dobrovolnických skupinách.

Vojín Vasquez nalhal, co se dalo

Nejznámější je příběh sedmačtyřicetiletého Jamese Vasqueze, bývalého amerického vojáka, který vybíral peníze údajně na nákup zbraní a dalšího potřebného vybavení pro boje na Ukrajině.

Noviny v Connecticutu, odkud Vasquez pochází, publikovaly jeho příběh o bývalém rotmistrovi americké armády, který opustil svou práci i rodinu a vyrazil na frontovou linii.

Od té doby Vasquez zveřejňoval pravidelně na internetu videa z bojiště a přinejmenším jednou odhalil i přesnou polohu jednotky z praporu Da Vinciho vlci, ve kterém měl působit.

I to je ale sporné, protože jeho válečné zásluhy propagované na Twitteru zpochybnila americká novinářka Sarah Asthon-Cirillová, jež se rovněž účastnila vojenských akcí. Podle svých slov ho na Ukrajině potkala třikrát a vždy byl v civilu. „Šokovalo mě, když jsem od něj četla, že vyráží na misi do Soledaru, když ten už jsme opustili,“ připomněla s odkazem na úpornou bitvu o město na východě Doněcké oblasti, odkud se nakonec Ukrajinci stáhli.

Svou přítomnost na Ukrajině Vasquez využil k získávání darů. „Byl jsem v Kuvajtu během Pouštní bouře a po 11. září jsem byl v Iráku,“ tvrdil Vasquez v jednom ze svých videí, skrze která sháněl finanční prostředky.

Vasquez ve skutečnosti v Kuvajtu, Iráku ani nikde jinde podle mluvčí Pentagonu nasazen nebyl. Specializoval se na doplňování pohonných hmot a opravy elektrických zařízení. A z armádní zálohy neodešel jako seržant, jak tvrdil, nýbrž jako vojín první třídy, což je jedna z nejnižších armádních hodností.

Poté, co byl Vasquez novináři odhalen, jeho twitterový účet, na který pravidelně přidával aktuality z bojiště, zmizel. Není ani jasné, co se stalo s penězi, které vybral.

Do bojů vyrazili kvůli publicitě a penězům

Mnozí další, kteří v legii sloužili, byť s dobrým úmyslem, často svým nešikovným zacházením s fotkami a videi a přílišným publikováním na sociálních sítích Ukrajincům spíše uškodili.

To se týká například pětašedesátiletého Američana Gradyho Williamse, jenž vyslyšel Zelenského výzvu o pomoc, bez váhání se vydal na Ukrajinu a přidal se do bojů. Dobrovolníci Williamse odvedli na základnu poblíž fronty a dali mu zbraň. O několik dní později se podle svých slov sám málem vyhodil do povětří, když bojoval po boku ukrajinských vojáků v zákopu poblíž Buče. Během týdne armáda zjistila, že se k boji nepřihlásil oficiálně, a poslala ho zpět do Kyjeva.

Williams se následně rozhodl vybírat peníze pro dobrovolníky z Gruzie. Vybral asi 16 tisíc dolarů (352 tisíc korun) a dárcům řekl, že za vybrané peníze koupí bojovníkům elektrické motocykly. Gruzínci ho však vyhodili poté, co se dostal do konfliktu s jiným dobrovolníkem. Následně uvedl, že asi 6 900 dolarů (152 tisíc Kč) z příspěvků utratil za zálohy na motocykly a zbytek za své vlastní cestovní a jiné výdaje.

New York Times píší také o Johnu McIntyrovi, bývalém vojínovi první třídy americké armády, který byl z legie vyřazen pro špatné chování. Poté odešel do Ruska a údajně poskytl Moskvě zpravodajské informace.

ISW: Ruská ofenziva u Bachmutu pravděpodobně vrcholí, konec bojů to ale neznamená

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám