Hlavní obsah

Zabité nebo zmrzačené. Ofenzíva proti Mosulu si vybírá stále více dětských obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více dětí v Mosulu a okolí se stává oběťmi bojů mezi iráckými vládními silami a radikály z Islámského státu. Děti jsou zabíjeny a mrzačeny po desítkách a nemocnice se o něj nestačí starat, upozornily britská humanitární organizace Save the Children a deník The Daily Telegraph.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Irácký voják u Mosulu nese zraněného chlapce.

Článek

„Přicházejí lidé s traumatickými poraněními, někteří jsou vyčerpaní, někteří se dostali do křížové palby. Denně teď vídám možná deset dětí se střelnými zraněními, popáleninami, tříštivými zraněními,“ vylíčil zdravotník na předměstí Mosulu, který si nepřál být jmenován.

Popsal například, jak pomáhal jednomu chlapci, který společně s osmiletým kamarádem nechtěně narazil na výbušninu nastraženou extremisty a odpálil ji. Mladšího z chlapců exploze rozmetala na kusy, starší měl vyhřezlá střeva, ale lékařům se ho podařilo zachránit.

Obětí přibývá s tím, jak se vládní síly a jejich spojenci blíží ke středu města, v němž zůstaly statisíce civilistů.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Dvojice bratrů, jejichž otce zabil na předměstí Samah výbuch granátu.

Jiný zdravotník vylíčil, že byl svědkem toho, jak do nemocnice sama přišla devítiletá dívka s popáleninami po celém těle: „Snažil jsem se ji uklidnit, trpěla velkými bolestmi. Říkala, že celou její rodinu zasáhla bomba a ona viděla svého bratra umírat.“

Rodiče s nimi odejít nemohou

Lékaři v Irbílu uvedli, že děti k nim do nemocnic přijíždějí samy, bez doprovodu rodičů, kteří se kvůli bezpečnostním omezením na cestu vydat nesmějí.

Ofenzíva proti Mosulu začala minulý měsíc a očekává se, že potrvá ještě několik týdnů, možná měsíců. Daily Telegraph upozornil, že jen za minulý týden se zdvojnásobil počet lidí, které boje vyhnaly z domovů. V současnosti jich je více než 45 000.

Z Mosulu se také šíří zvěsti o narůstající brutalitě Islámského státu, který má strach z revolty místních lidí a stále častěji se uchyluje k vraždění. Minulý týden radikálové rozvěsili na sloupy těla desítek lidí „popravených“ kvůli údajné zradě a kolaboraci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám