Hlavní obsah

Voják, který zmasakroval Afghánce, už je v USA. Karzáí nevěří, že útočil sám

– Washington/Kábul

Americký voják Robert Bales podezřelý z postřílení 16 afghánských civilistů už je ve Spojených státech. Tam byl v pátek přepraven z Kuvajtu, kde byl dva dny internován. Afghánský prezident Hamíd Karzáí v pátek obvinil Spojené státy z nedostatečného informování o okolnostech masakru civilistů ve dvou vesnicích. Zpochybnil verzi Američanů, že Bales útočil sám.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí nevěří, že útok byl dílem jediného muže. Jeho trpělivost s Američany je "u konce".

Článek

Podle agentury AP byl Bales v pátek pozdě večer umístěn do vojenské věznice Fort Leavenworth ve státě Kansas. Podle informací AP má svou vlastní celu.

Osmatřicetiletý Bales byl na své čtvrté zahraniční misi. Do Afghánistánu byl vyslán v prosinci a 1. února byl přidělen ke smíšeným americko-afghánským silám, které pomáhají zajišťovat bezpečnost na afghánském venkově.

Bales, jehož jméno americká armáda začala uvádět až v pátek, je podezřelý, že ve dvou vesnicích na jihu Afghánistánu minulou neděli postřílel devět dětí a sedm dalších vesničanů. Některá těla pak údajně spálil.

Muž se k činu, který v Afghánistánu vzbudil obrovské rozhořčení, přiznal. Afghánská strana naléhala, aby byl voják souzen na afghánském území.

Karzáí zpochybnil, že civilisty postřílel jeden voják

Afghánský prezident se připojil k pochybnostem, zda Bales minulou neděli střílel sám, a rovněž naznačil, že jeho trpělivost s Američany je vzhledem k civilním obětem "u konce".

Při emotivním setkání s příbuznými obětí Karzáí řekl, že podle svědectví vesničanů se masakr odehrál jinak, než jak to líčí americká armáda. Vesničané totiž tvrdí, že není možné, aby jeden střelec zabil tolik lidí ve třech domech dvou vesnic.

Podle některých informací místních vesničanů za útokem stála skupina několika vojáků, ale americké zdroje tuto verzi incidentu popírají. Karzáí své pochybnosti dokládal na příkladu jednoho z vesničanů. "V jeho rodině byli zabiti lidi ve čtyřech místnostech - byly zabity děti a ženy a všechny byly shromážděny do jedné místnosti a pak podpáleny," postavil se prezident za vesničany. "To nemohl udělat jeden muž," dodal.

Karzáí už ve čtvrtek vyzval jednotky pod velením NATO ke stažení ze všech afghánských vesnic, což USA zatím odmítají.

Průzkumy veřejného mínění ve Spojených státech ukazují, že podle 60 procent Američanů je čas ukončit válku v Afghánistánu. Americký ministr obrany Leon Panetta v pátek po návratu z Afghánistánu připustil, že po deseti letech jsou válkou unaveni jak Afghánci, tak Američané.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám