Hlavní obsah

Turecko znovu zakázalo německým poslancům návštěvu základny Inçirlik

Berlín
Aktualizováno

Turecko opět zakázalo skupině německých poslanců vstup na vojenskou leteckou základnu Inçirlik, kde kromě vojáků jiných zemí působí němečtí. V pondělí to uvedla agentura DPA. Německá vláda už se proto podle agentury poohlíží po nové základně.

Foto: Profimedia.cz

Letecká základna Inçirlik v Turecku

Článek

Několik poslanců mělo Inçirlik navštívit v úterý. Návštěva se připravovala několik týdnů. V pondělí však ministerstvo obrany upozornilo branný výbor parlamentu, že ji turecké úřady nepovolily. Berlín se o tom dozvěděl o víkendu.

Podle zdrojů DPA je zákaz odpovědí Turecka na udělení azylu příslušníkům turecké armády, kteří zběhli po loňském nezdařeném puči do Německa.

Pomáhají v boji proti Islámskému státu

Na Inçirliku působí zhruba 260 německých vojáků, kteří pomáhají v boji proti Islámskému státu. Útočným silám spojenců poskytují podporu a podnikají pozorovací lety.

Není to ale poprvé, co Turecko zakázalo německým poslancům základnu navštívit. Loni na podzim to nedovolilo kvůli tomu, že německý parlament označil masové vraždění Arménů za první světové války za genocidu. [celá zpráva]

Německá kancléřka Angela Merkelová k tomu v pondělí uvedla, že cesty poslanců na základnu jsou nutností. „Je to nepříjemné a dali jsme to Turecku jasně najevo,“ podotkla.

Podle mluvčího německého ministerstva zahraničí Martina Schäfera musí Berlín „v takovéto situaci“ promyslet, „jak pokračovat dále“. Německo už se proto poohlíží po náhradním místě pro své vojáky. Berlín v tomto ohledu podle DPA uvažuje o Jordánsku, Kypru a Kuvajtu. O Jordánsku hovořila v pondělí i šéfka vlády Merkelová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám