Hlavní obsah

Turecko ustoupilo, nepožaduje okamžitý odchod Asada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/Damašek

Turecko v úterý dalo najevo souhlas se západním plánem postupného předávání moci v Sýrii. Podle něj by během přechodného půlročního období zůstal u moci prezidenta Bašár Asad. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dva vysoké turecké vládní úředníky. Ti uvedli, že USA předloží návrh Rusku.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Přípravy plánu Asadova odchodu jsou v plném proudu. Může zůstat (u moci) po dobu šesti měsíců, než odejde, a souhlasíme s tím, protože tu bude záruka, že odejde,” řekl jeden z nejmenovaných tureckých činitelů.

„V této otázce jsme se Spojenými státy a dalšími našimi spojenci postoupili kupředu. Není přesná shoda v tom, kdy by ta šestiměsíční lhůta měla začít, ale myslíme si, že to nebude příliš daleko,” citoval Reuters turecký zdroj.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Turecko přitom dosud zastávalo tvrdou pozici shodnou se vzbouřeneckými skupinami - že Asad musí odejít okamžitě.

Podle tureckých zdrojů míní Američané plán předložit Moskvě. Není však jasné, zda s ním bude souhlasit. Ruské nálety, které začaly na konci září, uvolnily sevření vládních sil, takže Asad už není pod takovým tlakem.

Asad se zaštiťuje i Zemanem

Sám Asad 4. října v rozhovoru pro íránskou televizi řekl, že žádná cizí země nemůže Sýrii diktovat budoucnost: „Budoucí politické uspořádání a to, kdo bude vládnout Sýrii, závisí na rozhodnutí syrského lidu.“

Sýrie se ale tlaku obává, což ukázalo i to, že v úterý citovala tamní agentura SANA z rozhovoru, který 17. října poskytl český prezident Miloš Zeman Parlamentním listům.

Na otázku, jestli není požadavek na odstoupení Asada vměšováním do syrských vnitrostátních záležitostí, řekl český prezident: „Jistě. Podívejte se, prezidentů je na světě asi tak dvě stě plus minus, a kdyby někdo z arabského světa prohlásil o Baracku Obamovi, že musí odejít, tak by to jistě pokládali američtí, a nejenom američtí, novináři za vměšování do amerických vnitřních záležitostí. Ale samozřejmě chápu ten rozdíl, chápu, že Asad je obviňován z nedemokratického režimu. Ovšem i takových politiků je na světě minimálně několik desítek a já se v tom případě ptám, proč se to má týkat zrovna jenom Bašára Asada.“

Text byl ale parafrázován a pasáž o nedemokratičnosti Asada SANA neocitovala.

Už dřív se Zeman stavěl proti rychlému svržení syrského prezidenta, když při návštěvě New Yorku říkal: „Máme nějakého kandidáta na místo Bašára Asada? Já se domnívám, že ne.”

Nejednotná Evropa

Pohled evropských představitelů na rychlost odchodu Asada se liší. Zatímco francouzský prezident požaduje okamžitý odchod, Německo je přesvědčeno, že by se měl zapojit do procesu přechodu a pak odejít.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Britský ministr Philip Hammond zopakoval v úterý své starší stanovisko, že by v určitém okamžiku měl odejít v rámci dohody světových mocností, která by ukončila čtyři roky dlouhý konflikt. Vyžádal si přes čtvrt miliónu mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

V Sýrii padli první Rusové

Nejméně tři Rusové bojující po boku syrských vládních sil byli zabiti a několik dalších bylo zraněno při raketovém útoku na jejich pozici v pobřežní provincii...

Výběr článků

Načítám