Hlavní obsah

Syřankám se po útocích plynem rodí postižené a mrtvé děti

Každé desáté dítě syrských uprchlíků se narodí mrtvé, někteří novorozenci jsou postižení. Podle lékařů v tom hrají hlavní roli chemické útoky. Ve čtvrtek o tom informoval britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Hosam Katan , Reuters

Syřanka s dětmi v Halabu. Ilustrační foto

Článek

„Porod byl těžký. Zemřela na druhý den ráno,“ vylíčil 26letý Mahmúd Abdul, jak na svět nedávno přišla jeho dcera.

Abdul žil s manželkou, která byla jen pár týdnů těhotná, na damašském předměstí Ghúta, které se loni v srpnu stalo terčem útoku smrtícím sarinem. Podle některých zdrojů zemřelo až tisíc lidí.

Abdulův případ není ojedinělý. Ze Sýrie a okolních zemí, kam Syřané před válkou uprchli, jsou hlášeny stále častější porody mrtvých nebo deformovaných novorozeňat.

V provincii Idlíb se například narodila holčička, jíž chyběla část nohy a několik prstů. Její matka byla ve druhém měsíci těhotenství, když loni v červenci v Homsu zaútočili zřejmě vládní vojáci plynem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z Damašku těsně po údajném chemickém útokuVideo: Reuters

„Zaznamenali jsme nárůst případů dětí narozených mrtvých a zaostalých a stále více potřebujeme inkubátory,“ potvrdil Kásim al-Zajn, lékař z libanonského města Arsal u syrské hranice.

„Přijímáme těhotné ženy z mnoha oblastí jako Kusajr, Homs, Kalamún a okolí Damašku. Přecházejí hranici, aby zde porodily, ale v některých případech je výsledkem tragédie. Měsíčně provedeme okolo sta porodů a v průměru zhruba v 12 procentech je dítě mrtvé,“ uvedl.

„Ty problémy se vyskytují většinou u žen, jež byly vystaveny chemickým zbraním. Všimli jsme si ale také, že u všech žen, které žijí v oblastech vystavených útokům barelovými bombami a vzdušnému ostřelování, trpí plody poruchami,” dodal Kásim al-Zajn.

V Sýrii se válčí déle než tři roky. O život přišlo více než 150 000 lidí. Milióny lidí jsou na útěku.

Reklama

Související články

Nastražené bomby zabily 11 syrských dětí

Osmnáct lidí zemřelo při pátečních explozích dvou náloží v provincii Hamá ve střední části Sýrie. Mezi oběťmi je 11 dětí, uvedla s odkazem na státní televizi...

Výběr článků

Načítám