Hlavní obsah

Spojené státy přijaly přes 600 syrských uprchlíků, další tisíce do USA zamíří

Bejrút

Spojené státy přijaly 648 syrských uprchlíků, kteří opustili svou vlast kvůli občanské válce, a chystají se jich přijmout ještě několik tisíc. Podle agentury Reuters o tom ve čtvrtek informovala náměstkyně amerického ministra zahraničí Anne Richardová.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syrský uprchlický tábor al-Zátarí v Jordánsku

Článek

Všech 648 Syřanů bylo pečlivě vybráno z celkem 11 000 lidí zařazených na seznam Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, podle kterého vyhnal konflikt trvající čtyři roky téměř čtyři milióny lidí do zahraničního exilu.

V Libanonu žije nejméně 1,2 miliónu Syřanů, kteří tak nyní tvoří čtvrtinu populace této blízkovýchodní země.

"V prvním roce, prvních dvou letech krize, jsme opravdu doufali, že uprchlíci se budou moci brzy vrátit do svých domovů. Nikdo už nepředpovídá, že se někdo bude moci vrátit domů brzy," řekla Richardová novinářům v libanonském hlavním městě Bejrútu.

Americká činitelka má navštívit také Turecko a Jordánsko, kde žijí další statisíce syrských uprchlíků.

Richardová uvedla, že USA prozkoumávaly případ každého uprchlíka, kterého hodlaly přijmout na svém území, velmi pečlivě s ohledem na bezpečnostní a zdravotní kritéria. Braly v potaz i to, zda dotyčným osobám hrozila v jejich zemi perzekuce či dokonce smrt.

Do konce září by mělo emigrovat do USA tisíc až 2000 lidí, dalších několik tisíc pak v příštím roce.

Reklama

Související články

Jsme ochotni jednat i s USA, zopakoval Asad

Ochotu jednat se Spojenými státy dal znovu najevo syrský prezident Bašár Asad. V rozhovoru pro pořad 60 Minutes televize CBS ovšem stejně jako dříve upozornil,...

Výběr článků

Načítám