Hlavní obsah

Rusko po sestřelení syrského letounu vypovědělo dohodu o spolupráci s USA

– Moskva • Aktualizováno

Rusko po sestřelení syrského vojenského letounu americkým v Sýrii pozastavuje vojenskou spolupráci s mezinárodní koalicí, kterou vedou Spojené státy. V pondělí to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Foto: Reuters

Ruský Suchoj Su-24 přistává po útocích v Sýrii na základně Hmejmin.

Článek

„Ministerstvo obrany Ruské federace od 19. června tohoto roku přerušuje spolupráci s americkou stranou v rámci memoranda o předcházení incidentů a letecké bezpečnosti při operacích v Sýrii,“ oznámila Moskva.

Rusové potvrdili, že americký bojový letoun F/A-18E Super Hornet v neděli u syrské Tabky sestřelil Suchoj Su-22 syrské armády a pilot, který se katapultoval, je nezvěstný. [celá zpráva]

„Zničení letadla syrského letectva americkým letounem ve vzdušném prostoru Sýrie je cynickým porušením suverenity Syrské arabské republiky,“ ohradila se Moskva a dodala, že považuje krok amerického velení za „vědomé nenaplnění závazků plynoucích z memoranda“, k němuž obě strany přistoupily v říjnu 2015.

Stanete se terčem, varují

Velení mezinárodní spojenecké koalice podle ruského prohlášení před útokem nevyužilo existující komunikační kanál mezi velitelstvími na americké vzdušné základně Ul-Udajd v Kataru a ruskou leteckou základnou Hmejmím v Sýrii.

Rusko proto pohrozilo, že v syrských oblastech západně od Eufratu, kde provádí své bojové akce, se v budoucnu jakýkoliv stroj mezinárodní koalice, ať už půjde o dron, nebo letadlo, stane cílem ruských sil.

Foto: Mapy.cz

Reklama

Související články

Spojenci shazují nad Rakkou bílý fosfor

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy při podpoře arabsko-kurdských jednotek dobývajících baštu Islámského státu (IS) v syrské Rakce používá bílý fosfor....

Výběr článků

Načítám