Hlavní obsah

Kurdové dobyli klíčové město Islámského státu, jsou 50 kilometrů od Rakky

Bojovníci kurdských milicí (YPG) dobyli důležité město Ajn Ísá (Ježíšův pramen) na severu Sýrie, které dosud držel Islámský stát. Oznámil to mluvčí YPG. Města se Kurdové zmocnili jen den poté, co získali nedalekou strategickou vojenskou základnu IS a jsou zhruba jen 50 kilometrů od tohoto hlavního sídla IS - města Rakka.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci kurdských milicí (YPG) v dobytém městě Tel Abjad pózují pod vlajkou Islámského státu.

Článek

YPG se nejprve v pondělí v noci podařilo dobýt strategickou základnu nazývanou Brigáda 93. Tvrdí, že v boji zabili desítky členů IS. Radikálové základnu ovládli loni, když se z ní stáhla syrská armáda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kurdské jednotky se pak vydaly k Ajn Ísá. V úterý ráno ovládly západní a jihozápadní část města. Odpoledne pak mluvčí YPG Redur Xelil řekl agentuře Reuters, že ho mají „plně pod kontrolou“ i s přilehlými vesnicemi.

„Obranné linie Islámského státu byly zatlačeny zpátky k předměstí Rakky, protože oblast mezi Rakkou a Ajn Ísá se z vojenského hlediska špatně brání a nemají tam žádné opevnění,“ popsal agentuře AFP Rámí Abdul Rahmán ze syrské exilové organizace SOHR.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdové ohlásili dobytí města Tel Abjád v SýriiVideo: Reuters

Město Ajn Ísá leží na klíčové křižovatce hlavních silnic vedoucích z Rakky do dalších oblastí ovládaných IS v provincii Halab a Hasaka, připomněla BBC.

Zatím není jasné, zda Kurdové, z nichž se podle agentury AP stali významní spojenci letecké koalice, vyrazí až k Rakce.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Rakka je v podstatě hlavním městem chalífátu, který IS vyhlásil loni poté, co ovládl rozsáhlá území v Sýrii a na severu i západě Iráku.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovník kurdských milicí prohledává kancelář IS v dobytém městě Tel Abjad

Minulý týden milice YPG dobyly severosyrské město Tel Abjad u hranic s Tureckem, a odřízly tak jednu z hlavních zásobovacích tras IS. Kurdům to zároveň umožnilo propojit území, které kontrolují podél tureckého pomezí.

Ničení památek v Palmýře

IS se letos se dostal až do historické Palmýry, o jejíž osud projevil zájem celý svět. Podle víkendových zpráv radikálové okolí cenných památek zaminovali. [celá zpráva]

Agentura AFP v úterý napsala, že zničili dvě mauzolea. Jedno bylo místem posledního odpočinku potomka Mohamedova bratrance a je vzdáleno asi čtyři kilometry severně od Palmýry.

Ve druhém případě šlo o 500 let starý hrob islámského duchovního z Palmýry Nizára abú Baháaddína, který ležel půl kilometru od palmýrského vítězného oblouku.

Ředitel oddělení syrských památek Maamún Abdal Karím řekl, že mauzolea podle islamistů odporují jejich striktnímu, wahhábistickému pojetí učení islámu. "Zakazují lidem k nim chodit," řekl Karím. Bojovníci IS prý také začali ničit hroby běžných občanů na hřbitově v Palmýře. "Zničili všechny mramorové a zdobené hroby. Podle nich nemají být pohřební místa nijak označená," řekl Karím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám