Hlavní obsah

Jemenští Húsiové sestřelili americký dron

Saná/Washington

Vzbouření šíitští Húsiové, kteří ovládají sever Jemenu, oznámili v úterý večer, že se jim podařilo sestřelit americký útočný dron MQ-9 Reaper, uvedl server Defence One. Američtí představitelé potvrdili ve středu agentuře Reuters ztrátu dronu.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Příslušník amerického letectva USAF před útočným dronem MQ-9 Reaper

Článek

Húsiové zveřejnili záběry sestřeleného dronu na Twitteru. „Raketa, která ho zasáhla, byla vyvinuta na místě a bude brzy představena,“ řekl mluvčí Húsíů Jahjá Saria.

Podle západních expertů však zřejmě použili ke sestřelení dronu íránskou střelu země vzduch Sajjad 2C, což je vylepšená kopie americké střely vzduch země RIM 66 Standard SM-1, která připomíná novou verzi SM-2 a je schopna spolupracovat s ruským systémem S-200.

„Vypálili ji zřejmě Húsíové a dodal ji Írán,“ citovala agentura Reuters americké představitele.

Nejde o první americký dron, který byl nad Jemenem sestřelen. Už v červnu byl sestřelen nad Jemenem jiný americký dron. Podle amerických představitelů byl i on sestřelen s pomocí Íránu, který Húsíe podporuje.

Spojené státy nasazují drony Reaper při útocích na jemenskou odnož Al-Káidy na Arabském poloostrově. Ta využívá občanské války mezi vzbouřenými Húsíi a silami prezidenta Abda Mansúra Hádího podporovanými arabskou koalicí vedenou Rijádem k rozšiřování své moci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám