Hlavní obsah

Islámský stát v Rakce zahájil protiútok, zkouší se dostat z obklíčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakka

Bojovníci Islámského státu (IS) čelící ofenzívě kurdsko-arabské koalice Syrských demokratických sil (SDF) podnikli v pátek pokus o prolomení obklíčení a zahájili protiútok ve východní, průmyslové části města. Podle exilové organizace SOHR oblast ovládli, koaliční zástupci to ale popřeli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdské milice YPG bojují v Rakce s Islámským státemVideo: Reuters

 
Článek

Jedná se o první vytrvalý pokus o protiútok, uvedla agentura Reuters, podle níž byly tvrdé střety ve třech městských částech na východě hlášeny už ve čtvrtek večer.

SOHR ohlásil, že radikálové znovu dobyli jejich velkou část, koalice SDF to však popřela – útok byl podle jejího prohlášení na sociálních sítích odražen. Koalice ale přiznala, že se tam vedou intenzívní boje.

Rakka je podle SOHR od čtvrtka zcela obklíčená poté, co bojovníci SDF za městem ovládli poslední úsek podél jižního břehu Eufratu. Město je nicméně v izolaci už od května, protože byly zničeny všechny jeho mosty přes řeku a letouny mezinárodní koalice vedené USA útočí na lodě, které se pokusí Eufrat přeplout.

Zástupce SDF Násir Mansúr však řekl Reuters, že kompletní dobytí Rakky může ještě trvat měsíc nebo měsíc a půl.

Islámský stát stále za Rakkou ovládá dvousetkilometrový pás údolí podél Eufratu táhnoucí se k hranici s Irákem, ačkoli na něj v oblasti Dajr az-Zauru ve směru od Palmýry doléhá také postupující syrská armáda. Ta také podle pátečního sdělení SOHR zcela vytlačila Islámský státu z provincie Aleppo (Halab).

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám