Hlavní obsah

Íránský prezident chce reformy a konec izolace

Teherán

Íránský prezident Hasan Rúhání v neděli vyzval k omezení státního vlivu na domácí ekonomiku a k podpoře hospodářské soutěže. Dodal, že k zajištění udržitelného hospodářského růstu je zapotřebí ukončit mezinárodní izolaci země. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Íránská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady mezinárodních sankcí, korupce a špatné hospodářské politiky. „Naše ekonomika nebude prosperovat, dokud bude monopolizována (vládou). Je třeba monopol odstranit a zavést konkurenci,” prohlásil Rúhání.

Prezident rovněž vyzval k větší hospodářské transparentnosti. „Všichni lidé musí být obeznámeni se statistikami. Pokud do ekonomiky dokážeme přinést transparentnost, budeme schopni bojovat s korupcí,” řekl.

„Náš politický život demonstruje, že nemůžeme mít udržitelný růst, dokud jsme izolovaní,” dodal.

Pragmatičtěji založený Rúhání předloni vystřídal ve funkci prezidenta nevypočitatelného a výbušného populistu Mahmúda Ahmadínežáda. Výměna hlavy státu přinesla postupné normalizování vztahů Íránu s řadou zemí.

Související témata

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Průlom nastal také v jednání o íránském jaderném programu. Na podzim 2013 uzavřel Teherán s šesti světovými velmocemi předběžnou dohodu, díky níž si výměnou za menší ústupky zajistil omezení sankcí. Nyní se pracuje na konečné dohodě, která by umožnila úplné zrušení sankcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám