Hlavní obsah

Írán obnovil tajný zbrojní program, tvrdí izraelská služba

Novinky, rei, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelské zpravodajské služby mají důkazy o tom, že Írán dál tajně pracuje na svém zbrojním programu. Ministr obrany Ehud Barak bude o zjištěních informovat amerického prezidenta George Bushe při jeho návštěvě regionu tento týden. Barak má Bushovi předložit i plány možných vojenských zásahů proti Íránu v případě ztroskotání pokusů zastavit jeho program diplomatickou cestou. Informoval o tom britský deník The Times.

Foto: Nasser Nuri , Reuters

Izraelský ministr obrany Ehud Barak (na snímku) bude o zjištěních tento týden informovat amerického prezidenta George Bushe.

Článek

Izrael má podle listu připravenu řadu variant vojenského zásahu. Barak se prý bude snažit Bushe přesvědčit, že izraelský zásah proti zařízením na obohacování uranu je v případě krachu diplomatických snah proveditelný.

Američtí zpravodajci přednesli minulý měsíc zprávu založenou na informacích šestnácti informačních služeb, podle níž Írán upustil od svého tajného zbrojního programu v roce 2003. Izraelci souhlasí, že projekt byl skutečně v době americké invaze do Iráku zastaven. Mezitím byl však zase obnoven, tvrdí služby s tím, že mají nezvratné důkazy.

Íránský nukleární program vyvolává vrásky na čele západních představitelů, kteří se obávají, že Teherán vyvíjí jadernou bombu. Írán to vehementně popírá, jeho program je prý mírový. Na stavbě íránského jaderného komplexu v Búšehru a dodávkách paliva pro něj se podílí Rusko.

Izrael zaútočil na cizí jaderná zařízení naposledy loni v září. Jeho letectvo vybombardovalo budovaný nukleární komplex na severu Sýrie.

Srovnání satelitních snímků komplexu, který se stal terčem zářijového izraelského náletu. Trosky budovy, ve které údajně chtěla mít Sýrie reaktor, úřady zcela rozebraly.foto: isis-online.org

Bush zahájí svou cestu po Blízkém východě v úterý. Kromě Izraele, kde na jeho bezpečnost dohlédne deset tisíc příslušníků bezpečnostních sil, navštíví i palestinský Ramalláh a pět arabských zemí. Írán jeho cestu označil za vměšování do vztahů mezi státy v regionu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám