Hlavní obsah

Irácká armáda získala k boji proti islamistům ruské stíhačky

• Aktualizováno

Irácká armáda získala k boji proti radikálům z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) ruské bitevní stroje Su-25 a stíhací bombardéry Su-30. Od ruské vlády je koupila vláda premiéra Núrího Malíkýho. O dodávce informovala s odvoláním na irácké zdroje ruská agentura RIA Novosti a britská BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda získala k boji proti islamistům ruské stíhačkyVideo: Reuters

 
Článek

Náčelník krizového štábu irácké armády generál Alí Sajdí v neděli v souvislosti s postupem sunnitských radikálů vyzval k rozdělení země na autonomní zóny pro šíity, sunnity a Kurdy.

"Všechny skupiny by měly dostat vlastní regiony. To je jediné řešení," řekl Sajdí německému nedělníku Welt am Sonntag. Jen takové rozdělení může podle něj zbavit sunnitskou skupinu ISIL podpory ze strany sunnitské komunity. "ISIL tvoří jen asi deset procent bojovníků. Hlavní roli hrají sunnitské kmeny a strana Baas svrženého diktátora Saddáma Husajna," prohlásil Sajdí.

Boje o Tikrít pokračují

Generál zároveň ujistil, že metropole Bagdád je před bojovníky ISIL bezpečná. "Utvořili jsme obranný pás kolem Bagdádu tvořený čtyřmi divizemi po 15 000 mužích. Jsou to elitní jednotky. K tomu přidejte dobrovolníky, kterých stále přibývá. ISIL může provést teroristické akce, ale Bagdád nikdy nedobude," řekl Sajdí.

Irácká armáda bojuje proti islámským radikálům na několika frontách. Pokračuje v soustředěném útoku na město Tikrít, které bojovníci ISIL nedávno obsadili, bojuje se také jihozápadně od Bagdádu v provinciích Anbár a Babylon.

Nasazeny budou během pár dní

V nejbližších dnech budou do bojů proti povstalcům nasazeny i ruské stíhačky, řekl člen bezpečnostního a obranného výboru minulého parlamentu Abbás Bajátí. Pilotovat je prý budou bývalí piloti irácké armády, kteří mají zkušenosti s takovou technikou.

Ředitel ruského Střediska analýzy světového obchodu se zbraněmi Igor Korotčenko vyjádřil podle ruské agentury domněnku, že Irák koupil použité ruské stíhačky, které byly v opravě v Bělorusku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám