Hlavní obsah

Hadždží Putin. Ruský prezident je hvězdou iráckých šíitů

Bagdád

Popularita prezidenta Vladimira Putina po zahájení útoků ruských sil v Sýrii nevzrostla jen v Rusku, ale i v Iráku. Tamní šíitská většina ho oslavuje jako zachránce před sunnitskými radikály, kteří terorizují i jejich zemi. Nemalá její část by si přála, aby „Hadždží Putin“ nařídil i bombardování v Iráku.

Foto: Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Měli bychom Putinovi udělit irácké a syrské občanství, protože nás miluje víc než naši vlastní politici,“ řekl agentuře AFP student Muhammad ve městě Nadžáf.

Jeho nadšení pro Putina a ruské útoky, jejichž deklarovaným cílem jsou sunnitští extremisté z Islámského státu a dalších organizací, sdílí nejeden Muhammadův souvěrec.

„Čekal jsem na to, až se Rusko zapojí do boje proti Islámskému státu. Mají výsledky. Spojené státy a spojenci bombardují rok a nedosáhli ničeho,“ tvrdí jeden malíř v centru Bagdádu bez ohledu na to, že na Islámský stát podle USA i Turecka míří asi jen desetina ruských úderů. Malíř ukazuje portrét Putina, který okopíroval z internetu.

„Mezinárodní koalici nechceme, chceme jen Rusko. Zabijeme na uvítanou ovci,“ doplňuje nezaměstnaný mladík před ateliérem.

„Hadždží Putin je lepší než Hussein Obama,“ přizvukuje taxikář Alí a ani mu nevadí, že Putinovi přisoudil přízvisko, kterého se dostává jen muslimům, kteří vykonají pouť (hadždž) do Mekky.

Alí dodal, že ruská intervence v Sýrii mu dala novou naději, takže se nepřipojil k tisícům lidí, kteří prchají do Evropy. „Děkuji Putinovi, protože mě přesvědčil, abych v Iráku zůstal,“ poznamenal.

„Iráčan po otci”

Čestné občanství ruskému prezidentovi už udělili lidé na sociálních sítích, kde také koluje smyšlená historka o tom, že Putinův otec byl zelinářem z šíitského jihu Iráku. Měl se po druhé světové válce přestěhovat do Sovětského svazu, oženit se tam a zplodit syna.

Putinománie však zasáhla i některé politiky, podotkla AFP v narážce na výzvy z řad šíitských poslanců, aby Rusko rozšířilo své nálety na Irák. Premiér Hajdar Abádí, který je rovněž šíita, se zatím k výzvě jednoznačně nepostavil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám