Hlavní obsah

Díky, ale zvládneme to sami. Irácký premiér odmítl účast Turecka v bojích o Mosul

Bagdád

Irácký premiér Hajdar Abádí po sobotní schůzce s americkým ministrem obrany Ashtonem Carterem odmítl účast Turecka na ofenzivě vůči Islámskému státu v Mosulu. V pátek přitom Carter po jednání v Ankaře informoval, že Turecko a Irák se na případné turecké pomoci „v zásadě“ dohodly. Zdůraznil ale, že konečné slovo bude mít Bagdád.

Foto: Reuters

Irácký premiér Hajdar Abádí

Článek

„Vím, že Turci se (na operaci) chtějí podílet, my jim děkujeme, ale Iráčané to zvládnou sami,“ řekl Abádí podle agentury Reuters novinářům. „Pokud budeme potřebovat pomoc, požádáme o ni Turecko nebo další země z regionu,“ dodal.

Šéf Pentagonu v sobotu přiletěl do Iráku na neohlášenou návštěvu, aby s Abádím a velitelem koaličních sil jednal o vývoji bojů o Mosul. Bitva o druhé největší irácké město a poslední velkou baštu IS začala v pondělí a počítá se s tím, že potrvá několik týdnů, možná měsíců. Do bojů se zapojí desítky tisíc iráckých vojáků a příslušníků kurdských milicí. Nyní se fronta nachází podle agentur asi 15 kilometrů od města.

Carter v pátek uvedl, že Ankara a Bagdád se na možném zapojení Turecka do bojů o Mosul rámcově dohodly. Jiný představitel amerického ministerstva obrany sdělil, že v úvahu připadá také nevojenská pomoc Turecka.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle Reuters řekl Carterovi, že Turecko jako člen NATO není spokojeno s tím, že se na útocích na Mosul nepodílí, ačkoli město kdysi patřilo k území Osmanské říše a stále spadá pod značný vliv Turecka.

Ankara také tvrdí, že její účast na bojích zamezí prolévání krve mezi sunnity a šíity, které podle ní hrozí, protože irácká armáda použije k osvobozování většinově sunnitského Mosulu šíity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám