Hlavní obsah

Bojovníci Islámského státu se nakazili virem HIV, půjdou se přednostně odpálit

Nejméně 16 bojovníků Islámského státu ve městě Majadín v syrské provincii Dajr Az-Zaur se nakazilo virem HIV a čeká je přednostně „mučednická smrt“. Uvedla to kurdská zpravodajská agentura ARA, podle níž už podobný problém řešil Islámský stát na jaře.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu v Sýrii

Článek

Kurdská agentura se odvolává na zdravotnické zdroje z nemocnice v Majadínu. Šestnáct džihádistů tam v současnosti drží v karanténě poté, co u nich testy potvrdily nákazu virem HIV, který způsobuje onemocnění AIDS.

„Většina nakažených jsou cizí bojovníci, kteří měli sexuální styk se dvěma ženami z Maroka. Ženy je nakazily ještě před tím, že u nich byla objevena nákaza,“ řekl jeden z doktorů. Dodal, že dotyčné ženy mezitím utekly do Turecka, protože se bály o život.

Podle kurdské agentury čeká nakažené bojovníky přednostně „mučednická smrt“. Budou vysláni na sebevražednou misi, uvedla agentura s odkazem na jednoho aktivistu z města.

Velení Islámského státu také podle ARA nyní podniká opatření, aby zabránilo dalšímu šíření nákazy. V Dajr Az-Zauru prý musí všichni válečníci povinně podstoupit vyšetření.

Indonésana „popravili“

Podobný případ byl zaznamenán v květnu také v provincii Hasaka, kde HIV pozitivní bojovník z Indonésie nakazil sexuální otrokyni z řad zajatých jezídek. Ta byla později prodána dalším džihádistům. Kromě toho prý nakažený Indonésan daroval krev, takže se mohly nakazit až desítky dalších.

Související téma:

Islámský stát podle kurdské agentury Indonésana v červnu zabil, stejně jako saúdského doktora, který informace o nákaze šířil.

Reklama

Související témata:

Související články

Islámský stát použil proti Kurdům yperit

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) nasadili při jednom z útoků proti iráckým Kurdům zakázané chemické zbraně. Uvedl to list The Wall Street Journal...

Výběr článků

Načítám