Hlavní obsah

Bezpečnostní situace v Sýrii nechává Asada klidným

– Damašek

Syrský prezident Bašár Asad poskytl v neděli rozhovor státní televizi. Bezpečnostní situaci ve své zemi označil za uspokojivou, když řekl, že u něj nevzbuzuje obavy. Varoval také před vojenskou intervencí ze zahraničí.

Článek

Asad minulý týden oznámil ukončení armádních razií proti opozici. Postihování opozice však podle agentur pokračuje. Asad čelí odsouzení světového společenství a novým výzvám západu, aby odstoupil, což odmítá.

„Současná bezpečnostní situace mne neznepokojuje, můžeme říct, že je lepší. Možná se zdá být nebezpečnou, ale ve skutečnosti jsme schopni se s ní vyrovnat,“ řekl prezident během svého v pořadí čtvrtého veřejného vystoupení od začátku protivládních protestů v polovině března.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Asad současně zopakoval vůli zemi reformovat. Mimo jiné slibuje, že se do února v zemi uskuteční parlamentní volby. Zároveň trvá na tom, že nepokoje jsou výsledkem zahraničního spiknutí a opozici nejde o skutečné reformy.

Výzva prezidenta USA Baracka Obamy, aby odstoupil, je podle Asada „bezcenná“ a případná vojenská intervence by měla dopad na samotný Západ.

Podle humanitárních organizací zemřelo při násilném potlačování protestů v Sýrii přes 2000 lidí. Režim proti demonstrantům nasadil tanky a ostřelovače.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrské město ostřelovala armáda i z lodí

V syrských městech Latakíja a Homs v pondělí pokračovaly armádní údery proti lidem nesouhlasícím s režimem prezidenta Bašára Asada. Z obou měst byla hlášena...

Výběr článků

Načítám