Hlavní obsah

Američané by mohli zůstat i po roce 2011, připustil irácký premiér

Novinky, Tomáš Reiner
Washington

Irácký premiér Núrí Málikí ve čtvrtek naznačil, že by americké síly v jeho zemi mohly zůstat i po roce 2011. Stažení vojáků USA nejpozději do konce tohoto roku předpokládá dohoda mezi oběma státy.

Článek

Málikí při přednášce ve Washingtonu řekl, že Američané mohli zůstat déle, jestliže by irácké síly potřebovaly nadále instruktory a další podporu. „To budeme posuzovat, až na to dojde čas,“ poznamenal.

Američtí vojáci se z ulic iráckých měst stáhli koncem června.

Málikí byl ve Spojených státech na čtyřdenní návštěvě. Setkal se během ní i s prezidentem Barackem Obamou, jenž mu potvrdil, že s odchodem do 31. prosince 2011 počítá. Iráckého premiéra upozornil, že po odchodu Američanů se dá očekávat nárůst sektářských násilností, které ale nakonec utichnou.

Počet násilných útoků v Iráku v posledních měsících poklesl, ale znovu narostl v červnu před stažením amerických vojáků z měst. Britská stanice BBC upozornila, že za bezpečnost už jsou sice plně odpovědní Iráčané, nicméně v jejich zemi zůstává na 130 000 Američanů. Teprve po jejich odchodu se ukáže, zda zemi nečeká nová vlna krveprolití.

Reklama

Související články

V Iráku padli tři američtí vojáci

Tři američtí vojáci zahynuli ve čtvrtek v Iráku na základně u Basry. Americká armáda o tom informovala v pátek s tím, že základnu zasáhla nepřímá palba. Kdo na...

V Iráku se zřítil americký vrtulník

Pět lidí bylo v sobotu zabito při dvou pumových atentátech v iráckém městě Fallúdži a americká ambasáda v Bagdádu oznámila pád amerického vrtulníku, v jehož...

Výběr článků

Načítám