Hlavní obsah

Berlín chtěl rychlou porážku Ukrajiny, řekl natvrdo Johnson

Bývalý britský premiér Boris Johnson si v rozhovoru pro CNN nebral servítky a ostře kritizoval lídry Evropské unie za jejich postoj v počátcích ruské invaze na Ukrajinu. Podle jeho slov Francie až do poslední chvíle nevěřila, že ruská invaze začne. Současně potvrdil, že Německo zpočátku upřednostňovalo rychlou porážku Ukrajiny před dlouhým konfliktem. A Řím podle Johnsona odmítal vůči Moskvě zaujmout tvrdý postoj.

Foto: John Sibley, Reuters

Boris Johnson

Článek

„Tahle věc byla obrovským šokem… Viděli jsme, jak se ruské praporní taktické skupiny hromadí, ale různé země na to měly velmi odlišné úhly pohledu,“ řekl Johnson.

„Německý názor byl v jedné fázi, že pokud by se to mělo stát, což by byla katastrofa, pak by bylo lepší, aby celá věc skončila rychle a aby se Ukrajina rozpadla,“ tvrdil Johnson s tím, že Berlín měl pro tento přístup „všechny druhy rozumných ekonomických důvodů“.

„Nemohl jsem to podpořit, myslel jsem si, že je to katastrofální způsob, jak se na to dívat. Ale chápu, proč to takto vnímali,“ pokračoval Johnson. Německo se od invaze Moskvy na Ukrajinu rychle snaží snížit svou závislost na ruské energii.

Scholzův plán šokoval EU. Všichni teď s láskou vzpomínají na Merkelovou

Evropa

Francouzi zase do poslední chvíle nevěřili, že se invaze uskuteční. „Nepochybujte o tom, že Francouzi možnost vpádu Ruska na Ukrajinu do poslední chvíle popírali,“ řekl také Johnson.

Podle něj francouzský prezident Emmanuel Macron stál v čele evropských snah odradit Vladimira Putina od invaze na Ukrajinu, a proto ho také v Kremlu navštívil několik týdnů předtím, než ruský vůdce nařídil svým jednotkám vstup do země.

V březnu bylo šéfovi francouzské vojenské rozvědky, generálu Ericu Vidaudovi, doporučeno, aby odstoupil ze svého postu kvůli tomu, že „nepředvídal“ ruskou invazi na Ukrajinu, řekl CNN jeden z vojenských zdrojů.

Johnson také kritizoval počáteční reakci Itálie. Tvrdil, že se italská vláda, vedená v té době Mariem Draghim, zdráhala zaujmout jednoznačný postoj. „V jedné fázi jednoduše říkala, že nebude schopna podpořit pozici, kterou jsme zaujímali, vzhledem ke své masivní závislosti na ruských surovinách,“ uvedl Johnson.

Brilantní EU, pochválil lídr brexitu

Jakmile Rusko v únoru zahájilo invazi, postoje v celé Evropě se rychle změnily. „Najednou všichni - Němci, Francouzi, Italové, (americký prezident) Joe Biden - všichni viděli, že prostě není jiná možnost. Protože s tímhle chlápkem (Putinem) nejde vyjednávat. To je klíčový bod,“ řekl bývalý britský premiér.

„EU si od té doby v postoji vůči Rusku vedla brilantně,“ dodal někdejší předseda britské vlády, který byl jedním z hlavních podporovatelů odchodu Spojeného království z Evropské unie.

„Po všech mých úzkostech… Vzdávám hold způsobu, jakým EU jednala. Byli jednotní. Sankce byly tvrdé,“ pochválil Johnson Unii.

Scholz jako vyměněný. Slíbil Ukrajině vzdušnou podporu, zbraně i výcvik celé brigády

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám