Hlavní obsah

Baradej chce přesvědčit Írán, aby přestal obohacoval uran

– TEHERÁN/WASHINGTON

Do Teheránu ve středu v noci přicestoval předseda Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej. Chce přesvědčit íránskou vládu, aby ukončila tento týden spuštěný program obohacování uranu, "dokud nebudou vyjasněny sporné záležitosti".

Článek

"Doufáme, že přesvědčíme Írán, aby podnikl kroky k obnovení důvěry mezi ním a mezinárodním společenstvím, zahrnující zastavení činností souvisejících s obohacováním uranu. Mělo by se tak stát do doby, než budou nejasnosti kolem íránského jaderného programu zcela vyjasněny," řekl Baradej  po příletu na teheránském letišti.

Baradej má na konci měsíce předložit radě bezpečnosti OSN zprávu, jak Teherán plní její požadavky. Během 30 dnů měl Teherán ukončit všechny své jaderné aktivity. Termín mu vyprší 28. dubna. Írán místo toho začal v úterý obohacovat uran, v Natanzu spustil prvních 154 centrifug. Jejich počet má vzrůst na 54 000. [celá práva]

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád ve středu večer krátce před příjezdem Baradeje řekl, že se Írán nevzdá práva na obohacování uranu a bude ignorovat opakované mezinárodní výzvy k zastavení svých aktivit. V půlce týdne slavnostně oznámil, že Írán je zemí s jadernými technologiemi.

Generální tajemník OSN Kofi Annan vyjádřil naději, že Baradej uspěje a přesvědčí Írán: "Pokračují ve výzkumu, ale já doufám, že budou schopni se vrátit ke stolu a spolupracovat s mezinárodním společenstvím, aby se dojednalo řešení."

USA chtějí tvrdý postup

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová vyžaduje, aby RB OSN na své příští schůzi podnikla "rozhodné kroky", které by "zachovaly vážnost mezinárodního společenství v tomto tématu."  Mluvčí Bílého domu Scott McClellan k tomu dodal, že vyhlášení sankcí patří k možnostem, jak zareagovat. Rusko a Čína tuto možnost zatím odmítají a mají právo veta.

Čínský velvyslanec při OSN a současný předseda Rady bezpečnosti OSN Wang Kuang-ja vyjádřil nad íránským krokem znepokojení, ale zároveň vyzval všechny strany "ke cvičení v trpělivosti a ke konstruktivnímu jednání, aby nepodnikly nějakou akci, která by mohla dál vyostřil situaci."

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval před dramatizací situace a zopakoval, že Rusko je proti jakémukoli silovému řešení krize kolem íránského jaderného programu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám