Hlavní obsah

Arafata drží při životě jen přístroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH/PAŘÍŽ

Ohlášené schůzky palestinského vedení a izraelské vlády naznačují, že by se středa mohla stát dnem oficiálního oznámení úmrtí palestinského vůdce Jásira Arafata. Toho při životě drží už jen podpůrné přístroje - bez nich by byl podle lékařů mrtev. Palestinci se s Izraelem už dohodli na tom, že v případě skonu bude pohřben v Ramalláhu.

Foto: Národní galerie

Schwarzenberský palác - místo, kde je k vidění dílo Petra Brandla

Článek

V Arafatově hlavním stanu Mukata v Ramalláhu se dnes také chystají sejít ústřední výbor hnutí Fatah a výkonný výbor Organizace pro osvobození Palestiny. Právě jejich představitelé mají oznámit skon vůdce.

Přílet duchovního a přítele

K Arafatovi, který už týden leží v kritickém stavu v pařížské nemocnici Percy, narychlo odcestoval vysoký islámský duchovní Tajsír Tamímí.

Palestinský ministr zahraničí Nabíl Šás ale odmítl spekulace, že by Tamímí mohl dát pokyn k odpojení Arafata od přístrojů udržujících jeho životní funkce.

Naopak tým Arafatových nejbližších spolupracovníků se již vrátil do Ramalláhu. Před odletem odmítli, že by mohl být vůdcův život zkrácen. "Bude žít nebo zemře. Vše záleží na schopnostech jeho těla a vůli boží," uvedl jeden z členů delegace.

Bude pohřben v Ramalláhu

Jednou z klíčových otázek vyvolaných Arafatovým smrtelným onemocněním je stanovení místa pohřbu jeho ostatků. Arafat sám i palestinská strana by si přáli jejich uložení v Jeruzalémě, to však izraelské vedení rezolutně vyloučilo.

Izrael prosazuje představu Arafatova pohřbení v Chán Júnisu na jihu pásma Gazy, kde je uloženo několik členů jeho rodiny.

Obě strany se podle dnešních informací na místě uložení ostatků snad přece jen shodly. Vůdce má být uložen do země poblíž svého sídla Mukata v Ramalláhu.

Záhadná nemoc a bolesti

Arafat byl do Francie převezen 29. října z Ramalláhu. Ztěžoval si na kruté bolesti břicha. Příčina jeho nemoci je stále nejasná. Lékaři zatím příčinu choroby neznají. Vyloučili ale již otravu a rakovinu.

Koncem minulého týdne se Arafatův zdravotní stav prudce zhoršil. Upadl do hlubokého kómatu. Při životě ho drží jen speciální přístroje. Spekuluje se, zda mu vůbec funguje mozek.

Reklama

Související témata:

Související články

Stav Jásira Arafata se údajně nezhoršil

Stav palestinského vůdce Jásira Arafata, který je hospitalizován ve francouzské vojenské nemocnici nedaleko Paříže, zůstává stabilní. Oznámil to dnes mluvčí...

Arafat se údajně probral z komatu

Internetová verze izraelského listu Jediot Achronot uvedla, že se palestinský předák Jásir Arafat údajně probral z kómatu a otevřel oči. Arafatův poradce Nabíl...

Arafat se stává pro Paříž přítěží

Setrvávání palestinského vůdce Jásira Arafata ve francouzské vojenské nemocnici se o víkendu stalo předmětem intenzivních zákulisních jednání na mezinárodní...

Jásir Arafat umírá na krvácení do mozku

Stav palestinského vůdce Jásira Arafata se stále horší. Podle CNN je v kritickém stavu. Trpí silným krvácením do mozku. Arafata v úterý navštívil ve vojenské...

Výběr článků

Načítám