Hlavní obsah

Uzavření Guantánama je ohroženo, chybí plán, jak zacházet s teroristy

Washington

Plán amerického prezidenta Baracka Obamy uzavřít věznici na základně Guantánamo na Kubě do příštího roku je ohrožen. Klíčová zpráva o zadržování osob podezřelých z terorismu, které má také navrhnout, jak s nimi zacházet, bude zpožděna o šest měsíců. Návrh, který se má týkat výslechů podezřelých a jejich možného převozu do dalších zemí, bude mít dvouměsíční zdržení.

Článek

To by mohlo ohrozit uzavření Guantánama, zástupci americké vlády ale trvají na tom, že se kontroverzní věznici, , podaří uzavřít v termínu stanoveném prezidentem Obamou. Guantánamo bylo kvůli metodám výslechů i jejich zadržování bez řádných soudů opakovaně kritizováno ochránci lidských práv.

"Směřujeme ke splnění termínu (uzavření Guantánama)? Odpověď je ano," řekl na briefingu jistý představitel, kterého citovala agentura Reuters. Poznamenal, že jednání o textech zpráv se protahují, protože se týkají složitých a závažných rozhodnutí. 

Chybí peníze a čas

Odklad je podle expertů nutný, mají-li americké vládě předat co nejucelenější doporučení. Navíc zdržení umožní, aby mohl být plán konzultován se členy Kongresu, z nichž mnozí s uzavřením Guantánama nesouhlasí. I mezi demokraty jsou odpůrci plánu. Kongres odmítl uvolnit peníze na zrušení tohoto vězení. Souhlas s uvolněním částky podmiňují předložením vládního plánu, jak se zadržovanými naložit.

Odborníci zatím americkým úřadům předali předběžné návrhy. Uvádějí v nich, co by mělo být obsahem plánu. Doporučují, aby - pokud je to možné možné - byla co nejrychleji vznesena obžaloba, ať už před federálním soudem nebo vojenskou komisí. Podezřelí z terorismu také mají mít příležitost vznesená obvinění napadnout.

USA hledají zemi ochotnou přijmout vězně

Věznice na Guantánamu pro podezřelé z terorismu označované jako „nepřátelští bojovníci“ byla zřízena v roce 2002. Po šesti měsících od doby, kdy Obama nařídil její zrušení, z ní bylo převezeno méně než 20 z 245 vězňů. Padesát dalších jich bylo posláno do zahraničí Vládní právníci posuzují případ každého ze zadržovaných zvlášť. Více než padesátka vězňů může být podle nich převezena do dalších zemí.

Washington se podle Reuters dále snaží najít v Evropě a jinde ve světě země, které by byly ochotné přijmout vězně, proti kterým nebylo nakonec vzneseno formální obvinění, ale které Spojené státy nechtějí na svém území. Zatím se prý Američanům podařilo přesvědčit jen hrstku zemí, mezi jinými Saúdskou Arábii, Čad, Irák a Bermudy. 

Reklama

Související články

Temná turistika fascinuje tisíce lidí

Milióny duší bloudí po pohřebištích světových genocid. Ale klidu se hned tak nedočkají. Ročně za nimi vyrážejí davy turistů, kteří si prohlížejí místa, kde...

Výběr článků

Načítám