Hlavní obsah

Trump se těšil na velký mítink, ale účast byla bídná. Může za to vtípek dětí z TikToku

– Tulsa (USA)

Americký prezident Donald Trump se chystal na svůj první předvolební mítink po tříměsíční koronavirové pauze s přesvědčením, že na místo jej dorazí podpořit desetitisíce lidí. Stadion v oklahomské Tulse byl ale nakonec v sobotu večer skoro z poloviny prázdný a mladí uživatelé sociálních sítí nyní tvrdí, že za zklamání současného šéfa Bílého domu může jejich internetový žertík.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Trumpově mítinku byla prázdná místaVideo: Reuters

 
Článek

Lidé totiž sdíleli na sociálních sítích výzvu, aby si každý, kdo neměl v úmyslu na shromáždění dorazit, rezervoval několik míst, napsal deník The New York Times (NYT).

Mluvčí prezidentovy kampaně za znovuzvolení Brad Parscale v pondělí oznámil, že zájem o účast na shromáždění v Tulse projevil milion lidí. Tým se proto připravoval na obrovské davy a očekával, že kapacita stadionu s 19 000 místy bude naplněná po strop. Pro zájemce, kteří se dovnitř nedostanou, vznikl prostor venku, aby lidé viděli prezidentův projev alespoň na velkoplošných obrazovkách.

Trump chce mítink s 20 tisíci lidmi navzdory rekordnímu počtu nově nakažených

Amerika

Z fotografií sobotního mítinku je však zřejmé, že na stadionu zůstalo množství volných míst, v horních sektorech tribun bylo téměř prázdno. Podle místních hasičů přišlo na mítink necelých 6200 lidí, což je mnohem méně, než Trumpovi lidé očekávali, poznamenal časopis Forbes.

Nápad fanoušků K-popu

Trump nečekaně malou účast přímo nekomentoval, postěžoval si ale, že jeho příznivce mohly odradit protesty. Uživatelé sítě TikTok ale tvrdí, že na nepovedeném znovunastartování kampaně se nejspíš podílel i vtípek, který se na sociálních sítích v posledních dvou týdnech šířil jako lavina.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Předvolební mítink Donalda Trumpa v Tulse.

Fanouškovské skupiny korejského popu vyzvaly Trumpovy odpůrce, aby si vytvořili rezervaci na Trumpův mítink, která je zdarma, a přesvědčili k tomu i své přátele. Nikdo z nich pak samozřejmě neměl v úmyslu do Tulsy vyrazit. Uživatelé, většinou teenageři, pak sdíleli videa, jak tančí před vytištěnými zprávami potvrzené rezervace na mítink. Jiní se zase bavili tím, že vymýšleli vtipné výmluvy, proč nemohou na shromáždění dorazit. Výzva se pak objevila i na Twitteru, Instagramu a Snapchatu.

Trump hrozí lidem, kteří by chtěli demonstrovat při jeho mítinku v Oklahomě

Amerika

„Většina lidí své příspěvky po jednom dni zase smazala, protože jsme nechtěli, aby Trumpova kampaň začala něco větřit,” citoval NYT youtubera Elijaha Daniela.

Radikální demonstranti? Trumpa porazily děti

Když mluvčí kampaně Parscale na Twitteru napsal, že účast na akci narušili „radikální demonstranti”, odpověděla mu demokratická senátorka Alexandria Ocasiová-Cortezová, že Trumpa „porazili teenageři z TikToku”.

Republikánský stratég Steve Schmidt ve svém komentáři uvedl, že „americká mládež uštědřila Trumpovi tvrdou ránu”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám