Hlavní obsah

Tajným službám jsme dali přístup k tisícům účtů, přiznaly Microsoft i Facebook

Novinky, rei
Aktualizováno

Přední technologické firmy Microsoft, Google, Facebook a Yahoo poskytly americké Národní bezpečnostní agentuře (NSA) přístup k desítkám tisíc účtů svých uživatelů. Společnosti po dohodě s Ministerstvem spravedlnosti USA v pondělí vůbec poprvé zveřejnily statistiky, které se vztahují k prvnímu pololetí loňského roku.

Foto: Novinky

Článek

Firmy podílející se na programu sledování NSA nazvaném Prism mohou data zveřejňovat pouze s půlročním zpožděním a bez upřesnění a jmenování konkrétních osob.

Společnosti upozorňují, že jednají pouze na příkaz soudu. Žádné vládě, včetně vlády USA, neposkytujeme přístup do našich systémů. Uživatelská data poskytujeme pouze na základě soudního příkazu, přičemž je, včetně jejich rozsahu, ještě pečlivě prověřujeme,"  uvedla Janka Miklík Zichová z českého Googlu.

Všechny zmíněné firmy obdržely v pololetí do července 2013 od amerického Soudu pro dohled nad zahraničním zpravodajstvím shodně po zhruba tisícovce příkazů k poskytnutí přístupu.

V případě Microsoftu, který mimo jiné vlastní i komunikační program Skype, se příkazy dotkly 15 000 až 15 999 „účtů či jednotlivců“, u Googlu to bylo mezi 9000 a 9999 zákazníky, přičemž firma poskytla NSA metadata až o 999 klientských účtech. Metadata spíše než obsah konkrétních zpráv poskytují informace o komunikačních návycích, kanálech a kontaktech dotyčného.

Metadata, která získali američtí zpravodajci také od Microsoftu, se týkala rovněž necelé tisícovky účtů. Podobné to bylo s metadaty od společnosti Yahoo, která ale jinak musela dát agentům nahlédnout do komunikace mezi 30 000 až 30 999 účty.

Facebook poskytl informace o obsahu z 5000 až 5999 účtů oproti asi 1000 účtů v předchozích šesti měsících. Metadata, která si zvláštní soud vyžádal, se týkala až 999 účtů.

Přístup chce i FBI

Kromě toho, že firmy poskytují informace NSA, jež se zajímá často o zahraniční účty, dostávají podobné požadavky na základě mimosoudních předběžných opatření od Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Microsoft, Facebook a Yahoo tak v celém loňském od FBI obdržely „až 999“ takových požadavků, Apple a LinkedIn necelých 250 za první pololetí.

Existenci tajného programu Prism odkryl loni v létě bývalý technik CIA Edward Snowden. Americké úřady usilují o jeho vydání z Ruska, kam uprchl přes Hongkong. Moskva však už dala najevo, že mu dočasné vízum o další rok prodlouží, pokud o to požádá. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám