Hlavní obsah

První záběry otřesů na Haiti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince
Aktualizováno

Dva dny po prvních ničivých otřesech na Haiti byly ve čtvrtek zveřejněny první záběry zemětřesení v hlavním městě Port-au-Prince. Milióny zoufalých Haiťanů mezitím čekají na mezinárodní pomoc při hledání přeživších, ošetřování zraněných a obnově této chudé země. Podle údajů Červeného kříže si pohroma vyžádala 45 000 až 50 000 obětí.

Článek

Zemětřesení udeřilo v úterní odpoledne místního času silou sedmi stupňů Richterovy škály. Haiti vypadá hůř než po válce, uvedla americká stanice NBC, zatímco premiér Jean-Max Bellerive odhadl, že obětí může být až sto tisíc. Je mezi nimi místní arcibiskup či proslulá dětská lékařka. 

Do země míří pomoc a záchranné týmy z celého světa. Mezi prvními přiletěli záchranáři s pomocí z USA, Francie, Číny, Islandu a dalších zemí. Mezinárodní výbor Červeného kříže odesílá na Haiti 40 tun léků a zdravotnického materiálu.

USA oznámily okamžitou pomoc 100 miliónů dolarů (1,8 miliardy korun) a další peníze v průběhu roku. Do země navíc vyrazí téměř šest tisíc armádních příslušníků. Sto miliónů dolarů uvolnila také Světová banka.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Zničené budovy v Port-au-Prince

Česká vláda poskytne okamžitě Haiti téměř čtyři milióny korun. Další peníze je připravena uvolnit v koordinaci s Evropskou unií, uvedl ministr zahraničí Jan Kohout.

Okamžitá pomoc je nezbytná. "Pokud je vůle zachránit co nejvíce životů, musí už dnes přijít masivní zahraniční pomoc, protože situace se už 36 hodin od katastrofy stává kritickou," citovala agentura AFP Oliviera Bernarda z francouzské nevládní organizace Lékaři světa.

„Panují tady velké obavy o zdraví lidi, kteří jsou už nyní oslabeni svými zraněními. Je rovněž velký nedostatek pohonných hmot a dalších základních surovin, což ovlivňuje provoz různých pro život důležitých zařízení,“ uvedl koordinátor krizové pomoc Lékařů bez hranic Vincent Hoedt.

Foto: Kena Betancur, Reuters

Žena na ulici zjišťuje, zda mrtvý není její příbuzný či známý.

Jak přispět na pomoc
Konta pomoci otevřelo několik organizací sídlících v ČR:
Lékaři bez hranic - č. sbírkového bankovního účtu: 210 10 50 700 / 2700, variabilní symbol 111. (Organizace na Haiti vyslala také českého chirurga.)
Člověk v tísni - č. sbírkového bankovního účtu: 40954095/0300, dárcovská SMS ve formě „DMS SOSHAITI“ odeslaná na číslo 87777.
Arcidiecézní charita Olomouc - č. sbírkového bankovního účtu 35-1868350237/0100, variabilní symbol 99999. Dárcovská SMS má tvar DMS HAITI na čísle 87777. (Charita na Haiti již několik let řídí humanitární projekty.)
ADRA - č. sbírkového bankovního účtu: 4028 4028/0300, variabilní symbol 391. (ADRA na Haiti realizuje několik projektů.)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám