Hlavní obsah

Poslední hlášení ze zmizelé ponorky: požár na palubě a průnik vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Již téměř dva týdny nezvěstná ponorka San Juan argentinského námořnictva v poslední zprávě odeslané na základnu hlásila, že dovnitř plavidla vnikla voda, způsobila zkrat a následný požár na palubě. Posádka navíc zjistila, že došlo i k poškození baterie. Podle stanice ABC to v pondělí uvedl armádní mluvčí Enrique Balbi.

Foto: Argentina Navy, ČTK/AP

Ponorka ARA San Juan

Článek

„Mořská voda se dostala do systému ventilace k bateriím č. 3, způsobila zkrat a požár těchto baterií, které jsou vyřazeny z provozu. Momentálně jsme ponořeni s odděleným okruhem. Žádné zprávy o personálu, budu vás informovat,” hlásil podle argentinské televize A24 velitel ponorky na základnu.

„Museli baterii izolovat a pokračovat v plavbě pod hladinou směrem (na základnu pozn. red.) Mar del Plata s využitím jiné baterie,“ konstatoval Balbi.

Původně přitom Argentinci tvrdili, že ponorka se 44 lidmi na palubě, která zmizela 15. listopadu, žádné problémy nehlásila. Později námořnictvo přiznalo závadu, jež by ale neměla ohrozit bezpečnost posádky. [celá zpráva]

Poté, co se ponorka naposledy ozvala, zaznamenala mezinárodní organizace CTBT, která pátrá po případných utajovaných jaderných testech ve světě, v místě, kde se San Juan nacházela, zvukovou anomálii. Ta by mohla svědčit o výbuchu na palubě. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po ztracené ponorce pokračuje. Argentina zveřejnila archivní záběry posádkyVideo: The Latin Submariners Community-El Snorkel, Reuters

Do pátrací akce po pětašedesát metrů dlouhé diesel-elektrické ponorce se zapojily už čtyři tisíce záchranářů ze 13 zemí, včetně Spojených států a Ruska. Šance, že by byla posádka stále naživu, už jsou ale mizivé. San Juan měla zásoby kyslíku jen na sedm dní. Pátrání je nyní soustředěno do oblasti asi 400 kilometrů od jižního argentinského pobřeží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám