Hlavní obsah

Ostudné, komentují média Trumpovo vystoupení. Prezident zaskočil i své poradce

Washington

Nejen novináře zaskočil v úterý prezident Donald Trump svým vystoupením, při němž obhajoval svůj postoj k víkendovým násilnostem v Charlottesville. Média o něm hovoří jako o ostudném momentu. Prezident zaskočil i své poradce, protože se nedržel dohodnutého scénáře, uvedla stanice CNN s odkazem na nejmenovaný zdroj z Bílého domu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Města v USA po incidentu v Charlottesvillu ničí jižanské pomníkyVideo: Reuters

 
Článek

Trump se na tiskové konferenci ve své newyorské rezidenci Trump Tower vrátil k událostem ve Virginii a odmítl dát vinu jen bílým rasistům a neonacistům, i když odsoudil zabití demonstrantky z tábora odpůrců Heather Heyerové. [celá zpráva]

S napětím ve tváři a občas se skloněnou hlavou prezidentovo zaujaté vystoupení sledoval za modrým závěsem u řečnického pultu nový šéf jeho kanceláře, generál John Kelly. „To byl celý on (Trump). To nebyl náš plán,“ prozradil jeho pocity zdroj z Bílého domu, podle něhož měl prezident mluvit o infrastrukturních projektech.

Foto: ČTK/AP

Prezident Donald Trump během úterní tiskové konference v Trump Tower

Většinu amerických médií Trump svým vystoupením konsternoval. Komentáře hovoří o tom, že Trumpova obhajoba ultrapravice, kterou ocenil i šéf Ku-klux-klanu David Duke, je ostudná a Trump ukázal svoji pravou tvář.

Deník New York Times k tomu poznamenal, že se Trump projevuje stále stejně problematicky, jeho základním nastavením je odveta, a cítí-li se ohrožen, uchyluje se k okázalosti.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Bělošští radikálové

Bývalý generál námořnictva Kelly má jakožto personální šéf do Trumpova úřadu vnést řád, a ačkoliv se zdá, že to má v Bílém domě nahnuté kdysi prominentní Trumpův poradce Stephen Bannon, tak jádrem problému nejsou spolupracovníci, nýbrž samotný prezident, napsal newyorský list.

Obamův tweet rekordní, z Baltimoru odvezli sochy

Násilí v Charlottesville odsoudili i politici, přičemž obzvláště rezonoval tweet bývalého prezidenta Baracka Obamy, který na sociální síti zveřejnil svoji dřívější fotografii s malými dětmi různé pleti a k ní připsal citát z knihy Nelsona Mandely: „Nikdo se nenarodil s nenávistí vůči jiné osobě kvůli barvě pleti, původu nebo náboženství“.

Vzkaz označilo jako 'líbí se mi' přes 3,2 miliónu lidí. Dosud nejoblíbenějším tweetem byl vzkaz zpěvačky Ariany Grandeové po teroristickém útoku v anglickém Manchesteru.

Ve městě Baltimoru zatím v noci na středu odstranili čtyři pomníky připomínající období otrokářství a rasismu na jihu USA v 19. století. Právě záměr odstranit jezdeckou sochu velitele jednotek Konfederace generála Roberta Leea zažehl v Charlottesville sobotní násilnosti.

Už dříve aktivisté strhli konfederační sochu v Durhamu v Severní Karolíně. [celá zpráva]

Město Baltimore se rozhodlo nechat odstranit jezdecké sochy Leea i generála Thomase Jacksona, které stály v městském parku. „Po činech domácího terorismu spáchaných o víkendu rasisty v Charlottesville musí města okamžitě tyto pomníky odstranit,“ sdělil člen baltimorské městské rady Brandon Scott.

Foto: ČTK/AP

Odstraňování jednoho z konfederačních pomníků v Baltimoru

Stát Maryland, kde leží Baltimore, sice nebyl mezi státy, které za sporů kolem otrokářství vystoupily z tehdejší Unie, ale v konfederačním vojsku jižanských států bojovalo přes 20 000 jeho občanů, zatímco za Unii trojnásobek. V Baltimoru je kromě soch obou generálů množství dalších upomínek na toto období dějin USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám