Hlavní obsah

Obamův poradce navrhuje vyzbrojit ukrajinskou armádu

– Washington

Poradce amerického prezidenta Baracka Obamy pro otázky národní bezpečnosti Tony Blinken je přesvědčen, že USA by měly uvažovat o vyzbrojení Ukrajiny proti Rusku. Jak ve středu informovala agentura AP, poradce by tak chtěl dosáhnout toho, aby si Rusko „dvakrát rozmyslelo”, zda dál destabilizovat sousední zemi.

Foto: Profimedia.cz

Poradce amerického prezidenta Baracka Obamy pro otázky národní bezpečnosti Tony Blinken

Článek

Blinken, který by se měl stát - pokud ho potvrdí Senát - náměstkem ministra zahraničí Johna Kerryho, uvedl, že Rusko velmi vážně porušuje uzavřené dohody o tom, že se nebude vměšovat do občanské války na Ukrajině.

Podle něj byl USA měly uvažovat o posílení ukrajinské armády, jakožto o poselství Moskvě. Dodávku zbraní na Ukrajinu podporuje velká část amerického Kongresu v čele s republikánským senátorem Johnem McCainem. Obamova vláda se tomu ale zatím bránila.

McCain při středeční debatě v knihovně amerického Kongresu, která byla věnována odkazu Václava Havla, mimo jiné kritizoval reakci Spojených států a Západu na dění na Ukrajině. Západní země by podle senátora měly Kyjevu dodávat přinejmenším zbraně a podrobné zpravodajské informace. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám