Hlavní obsah

Nejvíce přistěhovalců míří do USA nově z Asie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Do Spojených států už nepřichází nejvíc Hispánci, nýbrž Asiaté. Podle agentury AP to zjistilo americké středisko Pew Research. Mimo jiné to souvisí s propadem počtu ilegálních přistěhovalců v USA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Změnu podle Pew také ovlivnil odklon ekonomiky od výroby a výraznější orientace na moderní technologie. To klade nároky na vyšší kvalifikovanost pracovníků. Asiaté tvoří téměř šest procent populace Spojených států a ročně sem přicházejí tisíce dalších - studenti, specialisté i investoři.

„Debaty o přistěhovalcích se příliš často soustřeďují jen na jeden aspekt - ilegální přistěhovalectví. Imigrace do USA je ale pestřejší a širší. S tím, jak se migrace z Mexika přiblížila k nule, vzrostla důležitost Američanů asijského původu,“ citovala AP politologa Karthicka Ramakrishnana.

Ke zlomu podle střediska Pew došlo už někdy v průběhu roku 2009, kdy americká vláda zpřísnila ostrahu hranic s Mexikem a ekonomika se vzpamatovávala z krize a zaměstnavatelé nepotřebovali tolik méně kvalifikovaných dělníků. Někteří Mexičané se dokonce začali z USA do vlasti vracet.

V roce 2010 přišlo do Spojených států 430 000 Asiatů (36 procent), zatímco Hispánců zhruba 370 000 (31 procent). Například v roce 2007 ale přišlo do států 540 000 Hispánců a „pouze“ 390 000 Asiatů.

Reklama

Související články

Po Zemi už chodilo 107 miliard lidí

Po Zemi už chodilo celkem 107 miliard lidí, konstatovali vědci z amerického Úřadu pro studium populace (PRB) s tím, že na každého ze sedmi miliard nynějších...

Výběr článků

Načítám