Hlavní obsah

Moderátorka ruské televize kritizovala vyslání vojáků, pošlou ji na Krym

Moderátorka americké pobočky ruské státní televize RT v živém vysílání promluvila o svém nesouhlasu s vysláním ruských vojáků na Krym. O práci nepřijde, zaměstnavatelé ji ale pošlou na Krym, aby poznala reálie.

Abby Martinová

Článek

Abby Martinová svůj osobní vzkaz sdělila divákům po skončení anglicky vysílaného pořadu Set the Host v pondělí večer.

„Chci říct něco od srdce o probíhající politické krizi na Ukrajině a ruské vojenské okupaci Krymu. To, že tady pracuji pro RT, neznamená, že nemám svoji redaktorskou nezávislost, a že nemohu dostatečně zdůraznit, jak silně jsem proti jakémukoliv vojenskému vměšování do záležitostí suverénních států,“ prohlásila moderátorka a pokračovala: „To, co Rusko udělalo, je špatné“.

Půl druhé minuty trvající vzkaz doprovázela živou gestikulací dokreslující její zklamání z vývoje na Krymu.

Martinová na kameru připustila, že toho moc o Ukrajině neví, nicméně to podle ní nic nemění na tom, že „vojenská intervence není nikdy řešením“.

Dodala, že nebude vojenskou akci ani hájit, ani se za ni omlouvat, ale bude se snažit o situaci informovat nezaujatě, což postrádá u spousty médií.

Moderátorka později nechtěla svůj čin vysvětlovat. Novináře pouze odkázala na slova malíře Vincenta Van Gogha, který řekl: „Vložil jsem do svého díla své srdce i duši a během tvorby přišel o rozum“.

Pošlou ji na Krym

Vedení televize v reakci oznámilo, že s Martinovou nechce rozvazovat smlouvu.

„Na rozdíl od všeobecného názoru, RT nenutí násilím své novináře k poslušnosti. Mohou volně vyjádřit své vlastní názory, a to ne jen soukromě, ale i ve vysílání“.

Moderátorčiny názory vedení respektuje a nehodlá ji za ně trestat. Jelikož však Martinová sama přiznala, že toho o Krymu moc neví, dostane šanci se tam podívat. „Poznamenala, že realitu na Krymu příliš dobře nezná, takže ji vyšleme na Krym, abychom jí dali příležitost vytvořit si vlastní názor přímo v epicentru událostí“.

Reklama

Související články

O Krym nemáme zájem, prohlásil Putin

Rusko necítí potřebu použít sílu na Krymu, i když taková krajní možnost existuje, řekl v úterý ruský prezident Vladimir Putin. Rusko si ale podle něj vyhrazuje...

Gazprom zrušil Ukrajině slevu na plyn

Ruský plynárenský kolos Gazprom počínaje dubnem zruší Ukrajině slevu, kterou jí v rámci loňské dohody poskytuje na dodávky zemního plynu. Sdělil to podle...

Výběr článků

Načítám