Hlavní obsah

Hackerské útoky na volební systémy v USA zaznamenali v 39 státech

Washington

Hackerské útoky proti elektronickým volebním systémům v rámci loňských prezidentských voleb v USA byly mnohem rozsáhlejší, než se dosud uvádělo. S takovou zprávou přišla v úterý agentura Bloomberg odvolávající se na tři zdroje blízké vyšetřování. Bloomberg informoval, že útoky byly vedeny v 39 federálních státech a stojí za nimi Rusové. Situace prý byla natolik vážná, že si administrativa tehdejšího prezidenta Baracka Obamy prostřednictvím horké linky přímo stěžovala Moskvě.

Foto: Aaron Josefczyk, Reuters

Voliči v Ohiu volí prezidenta.

Článek

Hackeři se podle zprávy pokoušeli proniknout do voličských seznamů a dalších softwarových systémů. V Illinois se měli pokusit vymazat nebo změnit voličská data. Pronikli také do softwaru pro volební průzkum a v nejméně jednom státě se ve volební den dostali do finanční databáze volebního štábu.

Rozsah útoků a jejich důmyslnost podle Bloombergu Američany vyděsily natolik, že si Obamova vláda prostřednictvím horké linky stěžovala v Moskvě, což je bezprecedentní.

V říjnu, tedy měsíc před volbami, měl pak Bílý dům prostřednictvím diplomatických kanálů Kremlu nabídnout podrobné dokumenty o ruských zásazích do voleb a varovat Moskvu, že takové vměšování by mohlo přerůst ve větší konflikt. Obama následně v prosinci vyhostil ze Spojených států ruské diplomaty a vysvětlil to právě ruským zasahováním do voleb. Jeho nástupce Donald Trump, který během kampaně prosazoval smíření a spolupráci s Ruskem, tento krok odsoudil, ale zatím ho oficiálně nezvrátil.

Možná vlastenci

Rusko hackerské útoky popírá, prezident Vladimir Putin však nedávno nevyloučil, že by za nimi nějací ruští občané stát mohli. V tom případě by se podle něj jednalo jen o „zapálené vlastence“ jednající na vlastní pěst. [celá zpráva]

Podle Bloombergu je otázka, jak to, že se ruská rozvědka nepokusila volby narušit, když byly prolomeny americké volební systémy na státní i místní úrovni. Odpovědí by podle agentury mohla být buď skutečnost, že Obamovo varování zabralo, anebo pravděpodobněji to, že hackeři neuspěli natolik, aby ovládli tisíce systémů, které jsou v USA rozličné kvůli specifikům volebních pravidel v různých státech.

Související téma:

Foto: Mike Blake, Reuters

Zpracování hlasovacích lístků, které byly zaslány poštou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám