Hlavní obsah

Čínská umělá inteligence se stane nástrojem útlaku lidí, varuje Soros

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký miliardář, filantrop a lobbista George Soros obvinil Čínu a jejího prezidenta Si Ťin-pchinga, že vyvíjí a využívá umělou inteligenci sloužící k utlačování lidí. Umělá inteligence se ve službách říše středu podle Sorose sama vylepšuje takzvanou metodou strojového učení a představuje velmi vážnou hrozbu. V pátek o tom informoval list The Guardian.

Foto: , Reuters

Americký miliardář, filantrop a lobbista George Soros

Článek

„Rád bych varoval před smrtelným nebezpečím, které pro otevřené společnosti představuje umělá inteligence a strojové učení v rukou autoritářských režimů. Zaměřím se na Čínu, kde (prezident) Si Ťin-pching hodlá zajistit pokračování vlády jedné strany,“ prohlásil Soros na půdě Světového obchodního fóra.

Americký miliardář maďarského a židovského původu tvrdí, že Čína pracuje na systematickém shromažďování dat v centralizované databázi, na jejímž základě jsou lidé „bodováni“ podle důvěryhodnosti.

„Algoritmy budou lidi na základě získaných dat hodnotit a posuzovat, jaké riziko představují pro vládu jedné strany, a na základě toho s nimi bude následně zacházeno,“ varuje Soros.

Umělá inteligence bude podle Sorose shromažďovat informace na základě monitorování chování občanů on-line.

Čína podle Sorose není jedinou zemí, která z hlediska vývoje a využití umělé inteligence představuje riziko. Je však nejmocnější a nejbohatší, proto z ní má filantrop největší obavy.

Reklama

Související články

Soros je osobností roku podle Financial Times

Americký finančník maďarského původu George Soros je podle výběru britského listu Financial Times (FT) osobností letošního roku. Prestižní noviny jej označily...

Výběr článků

Načítám