Hlavní obsah

Chtěl zkontaktovat Tálibán a možná mu pomáhal, tvrdí o Bergdahlovi jeho spolubojovníci

Washington

Bowe Bergdahl zanechal na svém stanovišti, které během noční hlídky na východě Afghánistánu na konci června 2009 opustil, vzkaz, že se chce vzdát amerického občanství a začít nový život. Armádním vyšetřovatelům to řekli vojáci z jeho jednotky. Někteří se navíc domnívají, že to nebylo poprvé, co Bergdahl své stanoviště opustil.

Foto: Al-Emara via Reuters TV, Reuters

Bowe Bergdahl (vpravo) při svém sobotním vydání

Článek

Bergdahl byl plný zklamání z poměrů v armádě, potvrdili televizi Fox News armádní zástupci, kteří jeho spolubojovníky vyslýchali. Podle nich se chtěl vzdát amerického občanství a zkontaktovat Tálibán.

Voják také o svém rozčarování z poměrů v armádě psal rodičům.

Jak ale upozornil list The New York Times, v původní zprávě vyšetřovatelů o zmizení Bergdahla z roku 2010 žádná zmínka o dopise na rozloučenou není.

Dokument už tehdy nicméně uváděl jako nespornou skutečnost, že Bergdahl odešel od své jednotky v provincii Paktika sám.

Následně padl do rukou povstalců, kteří ho propustili až minulý víkend výměnou za pět představitelů Tálibánu vězněných více než deset let Spojenými státy na Guantánamu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Předání Bowea BergdahlaVideo: Reuters

Podezření, že pomáhal nepříteli

Panuje i podezření, že Bergdahl protivníkovi přímo pomáhal. Jeho tehdejší velitel uvedl, že po jeho zmizení byly útoky tálibů na základnu nejen častější, ale i přesnější. Jeho skupina také zachytila vysílání z přilehlé vesnice, v němž afghánští mluvčí hovořili o americkém vojákovi a sháněli se po překladateli do angličtiny. „Slyšel jsem to přímo od tlumočníka,“ řekl stanici CNN Evan Buetow.

Bergdahl údajně od jednotky svévolně odešel už dříve, ale zase se bez újmy vrátil. Podle listu The Military Times možná plánoval návrat i poslední noc. „Nemáme žádné náznaky, že by chtěl odejít napořád,“ řekl deníku nejmenovaný vládní zdroj.

Pentagon uvádí, že se zatím soustředí na vojákovo zotavení, aby se mohl shledat s rodiči. Možnost potrestání v budoucnu nevylučuje.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Před předčasnými závěry varoval také bývalý velitel mezinárodních sil v Afghánistánu Stanley McChrystal, když v rozhovoru pro server Yahoo News řekl, že je třeba si počkat, až budou k dispozici všechna fakta a Bergdahlova výpověď.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám