Hlavní obsah

Černošský mladík v Kalifornii šel po vozovce, vrhlo se na něj devět policistů

Stockton

Devět kalifornských policistů se ve středu ráno vrhlo na neozbrojeného 16letého Afroameričana, který kráčel po vozovce místo po chodníku. Videozáznam z incidentu, který pořídil jeden z kolemjdoucích, ukazuje sedícího mladíka a policistu, jenž ho vyzývá, aby se nebránil zatčení. Krátce na to přijíždí posily, které chlapce srazí na zem a spoutají ho.

BEZ KOMENTÁŘE: Na černošského teenagera nastoupila skupina policistůVideo: Edward Avendaño

 
Článek

Incident se stal ve městě Stockton ležícím asi 130 km východně od San Franciska. Na začátku záznamu policista, podle kterého se chlapec dopustil přestupku chůzí v pruhu vyhrazeném pro autobusy, strká svým pendrekem do chlapce a několikrát jej i udeří a nařizuje mu, aby se otočil a lehl si na zem. To chlapec důrazně odmítá slovy „Nech mě k... na pokoji!“

Mezitím se jedna z kolemjdoucích snaží zatýkaného hocha zastat a křičí na policistu: „Nechte ho být! Vždyť je to dítě, to nemyslíte vážně. Nic neudělal.“ Policista na to však nedbá. O chvíli později přijíždí několik policejních aut, čtyři policisté srazí chlapce a spoutají ho, zatímco pět dalších se shlukne kolem nich a jistí je.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Na černošského teenagera nastoupila skupina policistů

Autor videa Edward Avendaño v komentáři na Facebooku uvedl, že se policista snažil chlapce zastavit, ten ale šel dál, aby stihl autobus.

„Policajt ho pořád bral za ruku a ten kluk se mu vytrhával, takže policajt vytáhnul pendrek a to jsem teprve začal točit, protože se to seběhlo tak rychle. Nemusel toho kluka tím pendrekem bít a nemusel volat dalších 20 policajtů,“ napsal Avendaño.

Mluvčí: Kdyby poslechl, nestalo by se to

Videozáznam vyvolal na internetu rozruch, neboť připomněl nedávné případy agresivního jednání amerických policistů proti lidem černé pleti.

„Tyhle věci by se neděly, kdyby lidé podle zákona plnili příkazy policistů,“ řekl mluvčí stocktonské policie Joseph Silva britskému deníku The Guardian. Podle něj zatýkaný mladík zatvrzele odmítal uposlechnout, když ho policista vyzýval, aby přešel na chodník kvůli svému vlastnímu bezpečí.

Teenager skončil ve vazbě, odkud si ho vyzvedla matka, u soudu pro mladistvé čelí obvinění z přestupku a odporu při zatýkání.

Podle mluvčího policista zjevně jednal v souladu s předpisy, incident je ale přezkoumáván, protože je to automatický postup při jakémkoliv použití síly. „Chlapcova rodina si podala stížnost,“ doplnil Silva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám