Hlavní obsah

Bergdahl nebyl jediný, stanoviště opustilo množství amerických vojáků v Afghánistánu

Bowe Bergdahl, jehož nedávno po pěti letech propustil Tálibán, nebyl jediným americkým vojákem v Afghánistánu, který na vlastní triko opustil svoji jednotku. Armádní zdroje řekly televizi ABC News, že takových případů bylo nejméně deset.

Foto: Umit Bektas/Files, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

„Nejméně desítka jich ze svých stanovišť prostě odešla,“ řekl stanici jeden veterán z Afghánistánu. Podle něj se všechny tyto případy udály za posledních pět let, takže celkem jich může být více. To potvrdily další zdroje, které odhadují, že svévolných opuštění pozic bylo více než zmíněných deset.

Vojáci odcházeli kvůli drogám, anebo proto, že byli opilí. Někdy odešli pobýt s místními vesničany či policisty, jindy odcházeli, aniž by znali důvod.

„Jeden kluk odešel ze základny se sekyrou a trhancem hovězího s úmyslem dojít do Íránu. Místní policie ho našla a přivedla zpět,“ popsal jeden veterán.

ABC News v té souvislosti připomněla nechvalně známý případ Roberta Balese, který v březnu před dvěma lety opustil v noci základnu v Kandaháru a v přilehlé vesnici povraždil 16 lidí. Vojenská porota Balesovi uložila doživotní vězení. [celá zpráva]

Armáda případy svévolných opuštění stanovišť odmítla komentovat. Mluvčí ministra obrany odkázal redakci ABC News na velení mezinárodních sil ISAF v Kábulu. Tam je přesměrovali na armádní velitelství Střed (CENTCOM). Jeho mluvčí však odkázal na tiskovou službu armády a armádní mluvčí doporučil obrátit se na ISAF a CENTCOM.

Reklama

Související články

Amerického vojáka Bergdahla drželi v kleci

Americký voják Bowe Bergdahl, vyměněný nedávno za pětici vězněných představitelů Tálibánu, byl během svého pětiletého zajetí v Afghánistánu fyzicky týrán....

Výběr článků

Načítám