Hlavní obsah

Americká sonda už vysílá z Marsu snímky

PASADENA

Mimořádný úspěch v kosmickém výzkumu slavili v neděli pracovníci Jet Propulsion Laboratory Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v Pasadeně v Kalifornii. Průzkumný robot sondy Spirit vyslaný na Mars, aby tam hledal známky života, ráno úspěšně přistál a už několik hodin poté od něj řídicí centrum dostalo první snímky rudé planety.

Foto: Dušan Rak

Sokol stěhovavý v letu.

Článek

Snímky jsou nečekaně ostré. Na prvních z nich je vidět část přistávacího modulu na kamenité planině před velkým skaliskem.

Další budou z Marsu docházet příští tři měsíce. "Je to velká noc pro NASA. Jsem hrdý na tým, díky kterému jsme na Marsu. Je to něco neuvěřitelného," prohlásil při první informaci pro tisk, na níž slavnostně otevřel láhev šampaňského, šéf NASA Sean O´Keefe.

Šest pekelných minut

Skutečnost, že byl celou noc v pasadenské laboratoři a s ostatními s napětím sledoval přistání na Marsu, svědčí o tom, že je to skutečně mimořádně významná událost. Náklady ovšem také nejsou zanedbatelné.

Mise přišla na 820 miliónů dolarů. Robot Mars Rover Exploration A (MER-A), nazvaný Spirit vstoupil do atmosféry Marsu včera před půl šestou ráno našeho času po šestiminutovém sestupu rychlostí 19 tisíc km/h. Byla to nejnebezpečnější operace celé mise, která začala 10. června, kdy byla sonda z mysu Canaveral k Marsu vyslána. "Říkal jsem, že to bude šest pekelných minut, ale zřejmě jsme se dost modlili a podařilo se," komentoval jeden z šéfů NASA Ed Weiler.

Na poslední chvíli ještě v NASA modifikovali otevření padáku kvůli prašné bouři na Marsu, ale všechno ostatní bylo naplánováno naprosto přesně. Spirit přistál v Gusevově kráteru, 15 stupňů jižně od marsovského rovníku.

Vědci toto místo zvolili proto, že právě tam mohlo být v minulosti jezero a hledání stop života je tam tedy nejlogičtější. Solární panely, kterými je sonda vybavena, začaly hned v pořádku napájet baterie a palubní přístroje tak, aby fungovaly v teplotách, které na Marsu mohou dosáhnout až minus 100 stupňů Celsia.

Patnáct skoků po přistání

Aby se Spirit dostat bez újmy na povrch Marsu, musel použít padák, zbavit se části svého termického štítu a zapnout rakety zpětného chodu. Vše proběhlo velmi rychle. Padák se otevřel necelé dvě minuty před dosednutím a o 20 vteřin později se sonda zbavila spodní části svého termického štítu.

Šest vteřin před dopadem se nafoukly vzdušné polštáře a v horní části štítu sondy se zažehly rakety, aby ji stabilizovaly. Asi 15 metrů nad zemí se i horní část oddělila a robot dopadl na zem. Tam udělal asi patnáct skoků, čímž překonal zhruba kilometrovou vzdálenost a zůstal stát.

Robot by měl nyní asi devět dní setrvat na jednom místě, poté se začne rozjíždět i do okolí. Je vybaven četnými nástroji a mechanickými rameny, aby mohl odebírat a zpracovat vzorky marsovské horniny.

Robot vážící 180 kg je schopen se pohybovat na šesti aluminiových kolech a překonávat díky nim záludnosti planety, která už pohřbila, mnoho lidských pokusů odhalit její tajemství.

25. ledna má na opačné straně Marsu přistát druhý robot, který dopravuje sonda Oportunity, a oba pak budou přes sondu Mars Global Surveyor na oběžné dráze Marsu vysílat signály na Zem.

Reklama

Související témata:

Související články

Modul evropské mise Mars Express se osamostatnil

Pracovníci řídícího střediska Evropské kosmické agentury (ESA) v německém Darmstadtu potvrdili, že britský modul Beagle-2 byl úspěšně odpojen od mateřské sondy...

Sonda z Marsu stále mlčí

Vědci stále marně čekají na zachycení signálu z modulu Beagle-2, který měl v noci na čtvrtek dosednout na planetu Mars. Ani čtvrtý a následně pátý pokus...

Beagle 2 na Marsu asi spadl do kráteru

Výzkumný modul Beagle 2, který po vysazení z evropské sondy Mars Express měl 25. prosince přistát na povrchu Marsu, se patrně zřítil do dosud neznámého kráteru...

Mars čeká další návštěva

Zatímco od výzkumného modulu Beagle-2, který měl 25. prosince přistát na povrchu Marsu, nepřišel dosud žádný signál a vědci z Evropské kosmické agentury (ESA)...

Výběr článků

Načítám