Hlavní obsah

Američan v rukách Zarkávího lidí je mrtev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Jednoho z amerických rukojmích zabila v pondělí skupina Tavhíd a džihád teroristy abú Músy Zarkávího. Video se záznamem jeho smrti se objevilo na internetové stránce islamistů. Americký činitel potvrdil, že jde o Eugene Armstronga.

Foto: NPÚ

hospitál Kuks

Článek

"Jeho tělo bylo nalezeno a identifikováno," sdělil agentuře Reuters americký představitel, který si nepřál být jmenován.

Zabíjel zřejmě sám Zarkáví

Video ukazuje Eugena Armstronga, jak sedí se zavázanýma očima zády k pětici černě oděných mužů v kuklách Čtyři jsou ozbrojení, pátý drží v ruce papír, z něhož čte prohlášení. Těsně před popravou zazněla slova: "Uplatnili jsme na ně boží zákon."

Poté muž uprostřed, o němž se přepokládá, že je to sám Zarkáví, prořízl Američanovi hrdlo.

Po exekuci muž varoval, že další rukojmí zemře do 24 hodin, jestliže nebudou splněny požadavky únosců. Ti chtějí, aby byly propuštěny všechny ženy zadržované v iráckých věznicích Umm Kasr a Abú Ghrajb.

"Než budou propuštěny naše sestry, tady je první nevěřící," zvolal muž, když vytahoval nůž z mrtvého těla.

Američané však opakovaně uvedli, že ani v jedné věznici nejsou zavřené irácké ženy. Drží v zajetí pouze dvě Iráčanky, které měly na starost vývoj biologických zbraní.

Podle odborníků patří hlas na nahrávce Zarkávímu. Jeho totožnost potvrzuje i krátké prohlášení skupiny Abú Majsará al-Irakí, která video zveřejnila a která už v minulosti na internet několikrát umístila nahrávky skupiny Tavhíd a džihád. Stojí v něm, že Zarkáví, "bůh ho ochraňuj, setnul hlavu prvnímu Američanovi. Jeho skupina už brzy zabije i ty zbývající a s boží vůlí předloží obrazový důkaz".

Muži byli uneseni ve čtvrtek

Armstrong byl spolu s dalším Američanem Jackem Hensleyem a Britem Johnem Bigley unesen ve čtvrtek ze svého bydliště. Všichni pracovali pro stavební firmu Gulf Supplies and Commercial Services, která se zabývala rekonstrukcemi. Únosci na videu zveřejněném v sobotu dali 48 hodinové ultimátum na splnění svých požadavků. [celý článek]

Chirac vyzval k propuštění Francouzů

Čin odsoudil v noci v sídle OSN francouzský prezident Jacques Chirac, jehož první reakcí na čin byla "hrůza a nepochopení".

"Pochopitelně myslím na dva francouzské rukojmí a jejich syrského společníka... na dva muže, kteří jen dělali svou práci a nikomu neškodili. Znovu se odvolávám na lidskost a spravedlnost, aby byla novinářům a jejich společníkovi vrácena svoboda," dodal ve snaze dosáhnout jejich propuštění.

Kerry kritizoval americkou politiku v Iráku

Americkou politiku v Iráku v pondělí kritizoval demokratický kandidát na prezidenta John Kerry. Uvedl, že Bushovo rozhodnutí jít do války odvrací pozornost od největšího nebezpečí pro USA, jímž jsou teroristické útoky.

"Irák nás oslabil v bitvě proti našemu největšímu nepříteli Usámu bin Ládinovi a teroristům," řekl Kerry na Newyorské univerzitě a dodal: "Invaze do Iráku vytvořila krizi historických rozměrů, která může vést k válce bez konce. Saddám Husajn byl brutální diktátor, který by si zasloužil zvláštní místo v pekle, ale to není důvod jít do války. Vyměnili jsem diktátora za chaos, ve kterém je Amerika méně bezpečná."

Reklama

Související články

V rukou únosců jsou dva Američané a Brit

Dva Američané a jeden Brit jsou podle nejčerstvějších informací obětmi nočního únosu v iráckém Bagdádu. Irácké ministerstvo vnitra tak opravilo původní...

V Iráku bylo uneseno deset dalších osob

Skupina iráckých bojovníků prohlašuje, že unesla deset dalších osob. Mělo by se jednat o zaměstnance americko-turecké firmy, která v Iráku provozuje svou...

Irácká garda osvobodila Jordánce

Televize Al-Arabíja odvysílala záběry Jordánce, kterého z rukou únosců osvobodila jednotka irácké národní gardy. Při zásahu bylo zatčeno 16 členů gangu, který...

Výběr článků

Načítám