Hlavní obsah

Pavel varoval před falešným videem o válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezidentský kandidát Petr Pavel varoval v neděli před falešným videem, které podle něj již koluje internetem. V sestříhaném vyjádření zaznívá, že Pavel volá po zapojení Česka do války s Ruskem, aby mohla Ukrajina zvítězit. Ve skutečnosti ale Pavel pouze obhajoval důležitost posílání zbraní napadenému státu.

Foto: repro Twitter

Výstřižek z falešného videa, které zachycuje Petra Pavla.

Reklama

Článek

Na falešné video upozornil sám Pavel na Twitteru. Připojil i původní vyjádření, které autoři falešného videa použili.

„Na internetu koluje falešné video. Podívejte se na originál, jak jsem odpověděl jedné paní v Ostravě na její otázky. Na závěr uvidíte, jak mou odpověď sestříhali. Lež a manipulace ale v těchto volbách nezvítězí,“ napsal Pavel na Twitteru.

V původní odpovědi Pavel hovoří o tom, že Západ může pomoci Ukrajině vyhrát válku s Ruskem tím, že jí dodá kvalitnější zbraně a bude pokračovat v protiruských sankcích. „Protože přímo do toho vstoupit opravdu nemůžeme,“ řekl. Ve falešném videu však jeho vyjádření někdo sestříhal tak, že má úplně opačné vyznění.

Policie se už zabývá falešnou SMS zprávou, jejíž autor jménem Pavla vyzýval příjemce, aby se dostavil na pobočku armády, kde dostane výzbroj pro mobilizaci na Ukrajině. Screenshot těchto zpráv se objevil na sociálních sítích, Lidové noviny v sobotu nicméně uvedly, že policii se zatím nepodařilo prokázat, že by taková zpráva na telefon skutečně někomu přišla.

Výhrůžky Babišovi odsoudili Pavel i Fiala. Vyzvali ho ke změně kampaně

Domácí
Foto: Archív kandidátů, Novinky

Na Novinkách se v živém duelu v pondělí 23. ledna od 12 hodin utkají finalisté prezidentské volby. Diskusi budou moderovat Eva Mikulecká a Vladimír Kořen. Výkony obou finalistů zhodnotí politologové Jan Kubáček a Ladislav Mrklas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám