Hlavní obsah

ANO první, ČSSD mimo Sněmovnu

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby by podle srpnového průzkumu agentury Kantar vyhrálo hnutí ANO premiéra Andreje Babiše se ziskem 27,5 procenta hlasů. Na děleném druhém a třetím místě by s 21 procenty skončily koalice Spolu a koalice Pirátů s hnutím STAN. Do Sněmovny by se nedostala vládní ČSSD, které průzkum přisoudil 3,5 procenta.

Článek

Hnutí ANO před blížícími se volbami posiluje. Již před časem v průzkumech veřejného mínění předstihlo obě koaliční uskupení. Koalice Pirátů a Starostů a nezávislých naopak s postupem času ztrácí. Na posilující ANO odkazuje i aktuální volební model agentury Kantar pro Českou televizi zveřejněný v neděli.

Benešová: Po volbách už mám nárok na odpočinek

Domácí

Podle něj by nyní ve volbách zvítězilo vládní hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Průzkum mu přisoudil 27,5 procenta, což je proti červencovému průzkumu nárůst o šest procent. Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a koalice Pirátů a STAN by získaly shodně 21 procent.

„O druhé a třetí místo se v podstatě dělí Piráti a ODS, ovšem u Pirátů pozorujeme pokračující úbytek příznivců, proti červnu ztratili další dva procentní body. Jejich příznivci se přesouvají ponejvíce k ODS a ANO, tedy ke stranám, od kterých Piráti dříve čerpali nejvíce. Jako důvod stále rezonují programové záležitosti, respondenti rovněž zmiňují slabou předvolební kampaň,” uvedli výzkumníci.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí SPD Tomia Okamury s 10 procenty, Přísaha Roberta Šlachty (šest procent) a na samé pětiprocentní hranici potřebné pro vstup do dolní komory parlamentu by skončili komunisté.

Naopak pod hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny by skončila vládní ČSSD se 3,5 procenty i Trikolóra ve spojení se Svobodnými a Soukromníky.

Volební zákon nově: Jak by vypadala Sněmovna, kdyby nová pravidla platila už dřív

Volby

ANO by vyhrálo i bez ohledu na koalice

Kantar vydává dva typy modelů. Jeden zohledňuje koalice, druhý situaci, kdyby každý subjekt kandidoval samostatně. ANO by zvítězilo v obou variantách.

Volby by drtivě vyhrálo ANO

Parlamentní volby

V případě, že by strany kandidovaly samostatně by ANO získalo 26,5 procenta. Na druhé příčce by se umístili Piráti s 12 procenty, ODS by získala 11,5 procenta, STAN 10,5 a SPD 9,5 procenta. V této variantě by se do Sněmovny dostala také Přísaha Roberta Šlachty (5,5 %), TOP 09 (5 %) a KSČM (5 %).

Průzkum se konal od 2. do 13. srpna a zúčastnilo se ho 1200 respondentů.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Reklama

Související články

Volby by drtivě vyhrálo ANO

Podle předvolebního průzkumu STEM, který ve čtvrtek zveřejnila stanice CNN Prima News, má nyní největší šance na vítězství ve volbách hnutí ANO. Získalo by...

Výběr článků

Načítám