Hlavní obsah

Zamrzlá Amerika, topící se Británie, jarní Česko. To je jediná tlaková níže

• Aktualizováno
Novinky, pit

Sněhové bouře na severovýchodě Spojených států, rozsáhlé záplavy ve Velké Británii i jarní počasí v Česku mají společného jmenovatele. Jedná se o obří tlakovou níži s centrem nad Atlantikem, jak odhalily fascinující satelitní snímky americké NASA.

Foto: NASA

Složený satelitní snímek Atlantiku, na němž je zřetelná provázanost mezi atmosférickými jevy probíhajícími na severovýchodu USA a na západě Evropy.

Článek

Záběry zachycují centrální systém, od kterého se rozbíhají dvě monstrózní ramena. Jedno zasahuje na severoamerický kontinent, druhé pak do oblasti britských ostrovů.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Sněhová nadílka v New Jersey

„Tlaková níže nad Británií skutečně souvisí s děním na severovýchodě USA a v Kanadě, kde se potýkají se sněhovými bouřemi. Tento jev trvá vlastně skoro celou zimu a ovlivňuje i počasí v České republice. Díky tlakové níži k nám od jihozápadu proudí ve vrchních vrstvách atmosféry teplejší vzduch,“ potvrdila Novinkám provázanost relativně vzdálených meteorologických jevů Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Do boje se sněhem a ledem se v New Yorku zapojil i místní policista.

V souvislosti s bouřemi a sněhovou kalamitou přišly v USA o život dvě desítky lidí, odvoláno muselo být tisíce letů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhové vánice, které sužovaly USA, se přesunuly do KanadyVideo: Reuters

Ruku k dílu přiložili i princové

Británii bičují provazce deště provázené silným větrem. Jak zjistili meteorologové, letošní leden byl nejdeštivější od začátku měření v roce 1776. Nízko položené oblasti na jihozápadě sužují masivní záplavy, na mnoha místech se řeka Temže vylila z břehů. Velké vrásky mají i v hlavním městě království Londýně, píše list The Daily Mail.

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Přívaly deště ve městě Tenby ve Walesu

Vítr poráží stromy, škody jsou hlášeny na železnici, z londýnského letiště Heathrow musely být odkloněny kvůli nepříznivému počasí některé lety. Ustupování velké vody se očekává v řádech mnoha dnů, možná dokonce i týdnů.

Do pomocných prací se v pátek zapojili dokonce i princové William a Harry, když s vojáky vykládali pytle s pískem proti záplavám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princové Harry a William pomáhají při povodníchVideo: Reuters

Nejvíce zrušených letů za čtvrtstoletí

Severovýchod Spojených států se o tomto víkendu připravuje na další návaly sněhu. Velké komplikace se očekávají v pozemní i letecké dopravě. Od počátku ledna zrušily americké letecké společnosti už více než 75 000 letů, jen během tohoto týdne to bylo zhruba 14 000.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Těžká technika v boji proti přívalům sněhu v New Jersey

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní snímky sněhové bouře v USAVideo: NASA

Podle analýzy zveřejněné agenturou AP způsobily sněhové bouře v USA během letošní zimy největší počet zrušených letů za 25 let.

Reklama

Související články

Hladina Temže stoupla na rekordní výši

Hladina Temže dosáhla v pondělí rekordních úrovní a očekává se, že dále poroste. V hrabství Surrey u Londýna voda podle webu BBC ohrožuje 2500 domů a situace...

Výběr článků

Načítám