Hlavní obsah

Záhadné signály z vesmíru ve skutečnosti pocházejí ze Země

Záhadné signály přicházející zdánlivě od hvězdy Alfa Centauri C (Proxima Centauri), nakonec patrně pocházejí z lidské činnosti, tedy ze Země. Radiové signály rozhodně nebyly dílem mimozemšťanů, napsal tento týden portál Space.com.

Foto: Profimedia.cz

Proxima Centauri

Článek

Astronomové ze zejména amerického projektu Breakthrough Listen, který se pátráním po mimozemských civilizací seriózně zabývá, se domnívají, že záhadný rádiový signál, který mohl být znakem toho, že „ve vesmíru nejsme sami“ a o kterém se věřilo, že pochází z oblasti hvězdy Proxima Centauri, má nakonec pozemský původ.

A že pravděpodobně vznikl jen jako „produkt rušení od lidských technologií“.

Proxima Centauri (též Alfa Centauri C) je hvězda ve vzdálenosti 4,22 světelných let od Země, tudíž je nejbližší hvězdou od Sluneční soustavy. Jedná se o malého červeného trpaslíka v souhvězdí Kentaura, v úhlové vzdálenosti přibližně 2° od nejjasnější hvězdy souhvězdí, Alfy Centauri. Systém má dvě potvrzené planety, Proximu b a Proximu c.

Signál byl detekován během jednoho cca 30hodinového pozorování v dubnu a květnu 2019 pomocí Parkesova dalekohledu na observatoři v Austrálii, a to na frekvenci 980 MHz. Signál označený jako BLC1 byl zajímavý tak úzkým rozsahem emise, že jej nešlo vysvětlit žádným známým fyzikálním jevem.

Opakované natočení teleskopu podle loňských informací prokázalo, že se zdroj signálu v oblasti Proximy Centauri, resp. planet (Proxima b a c), které ji obíhají, posunul. Jedna z nich je navíc v tzv. obyvatelné zóně, tedy příhodné vzdálenosti od hvězdy pro pravděpodobný vznik života.

Teleskop zachytil záhadný signál z vesmíru. Astronomové to měsíce tajili

Svět

Loni v prosinci se právě objevily první „tajné” zprávy, že astronomové během pozorování na jaře 2019 zachytili rádiový signál přicházející od hvězdy Proxima Centauri. Jeho původ nebyl zřejmý a vyrojilo se množství spekulací, mezi nimi i o umělém původu signálu.

Analýza dat z teleskopu Parkes, který signál zachytil, nicméně ukázala, že souvisí s dalšími signály v jiných frekvencích. A tyto související signály už zřetelně pocházely ze Země, vysvětlil nyní web Phys.org.

Vypadalo to jako zpráva od inteligentních bytostí

Signál se během následujících „skenů” Proximy Centauri nikdy znovu neobjevil. Důvodem je podle dvou nových studií zveřejněných letos 25. října v odborném časopise Nature Astronomy pravděpodobně to, že signál vůbec nepocházel z Proximy Centauri, doplňuje i server Live Science.

„Jsme připraveni oznámit, že BLC1 bohužel není signálem inteligentního života mimo Zemi. Spíše je to rádiové rušení, které jen vlastně přesně napodobuje typ signálu, který jsme hledali,“ tvrdí sami zapojení vědci. Zachycená emise rádiových vln totiž podle nich nejprve odpovídala předpokládané podobě zprávy od inteligentních - ale mimozemských - bytostí.

Proxima Centauri b je oficiálně nám nejbližší exoplanetou

Věda a školy

Konkrétně Sofia Sheikhová z týmu Breakthrough Listen se podívala na soubor dat pro signály a zjistila, že jsou rozmístěny v „pravidelných frekvenčních intervalech“. Pomocí filtrování a střídavým zaměřováním dalekohledu na hvězdu výzkumníci nakonec došli k 5160 možným kandidátům na „cizí“ signály.

Po vyřazení dalších signálů se objevil jeden a ten hlavní - BLC1, který pak podle Space.com přetrval dále více než dvě hodiny. Jenže i to je tedy s největší pravděpodobností jen případ lidské technologie.

„Dohromady tyto důkazy naznačují, že signál jsou jen ruchy lidské technologie, i když jsme nebyli schopni identifikovat jeho konkrétní zdroj,“ konstatovala Sheikhová podle listu The Daily Mail.

Astronomové objevili zatím nejmenší a nejbližší černou díru v naší galaxii

Věda a školy

Přitom ještě loni řekl deníku Guardian pod podmínkou anonymity jeden z expertů projhektu toto: „Je to nejnadějnější kandidát (na signál od mimozemských bytostí) od objevení signálu Wow ze 70. let minulého století.”

„Signál přišel ze směru, kde je potvrzená planeta, která by mohla být obyvatelná, ale vše ostatní jsou dohady. Může se jednat i o signál, který vznikl lidskou činností. Ještě je třeba vše prověřit. Teprve po opakované detekci a vyloučení všech ostatních původců signálu lze spekulovat o jiném původu než přírodním,“ sdělil tehdy Novinkám Petr Kabáth z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

A „lidská činnost“, tj. umělý, ale nikoli mimozemský původ, je tedy prozatím konečnou odpovědí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám