Hlavní obsah

Za polovinu emisí z letadel může pouhé jedno procento lidí

Novinky, Filip Šára

Pouhé jedno procento světové populace je zodpovědné až za polovinu emisí způsobených leteckou dopravou, naznačuje švédská studie. Jak je to možné? Vědci odhadují, že do letadla v roce 2018 nastoupilo pouze 11 procent obyvatel Země. Průzkumy ukazují, že až čtvrtina cestujících jednou ročně létá na dovolenou (a samozřejmě zpět). Jeden z 10 létá často, přičemž ti „nejhorší viníci” (1 procento) téměř každý den.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak uvádí studie publikovaná v akademickém žurnálu Global Environmental Change, těch lidí, kteří létají prakticky každý den, je globálně v populaci sice jen jedno procento, avšak produkují 30 až 50 procent emisí vzniklých z této dopravy.

Bezemisní letadlo by mohlo vzletět do roku 2035, tvrdí Airbus

Cestování

„Někteří jedinci vyprodukují za rok více emisí uhlíku než celé africké vesnice nebo města,” konstatoval podle serveru The Daily Mail profesor Stefan Goessling z Linného univerzity ve Švédsku, hlavní autor studie.

Podle něj se sice takovým lidem může zdát, že „nastoupit do letadla není tak velký problém, jenže to dělají mnohem častěji než všichni ostatní”. „Vyřešení změny klimatu musí začít u těchto supervyypouštěčů,” uvedl s tím, že různá šetření naznačují, že ti nejčastější pasažéři letadel absolvují kolem 300 letů ročně.

Tito lidé podle Goesslinga nalétají za rok více než 56 tisíc kilometrů, což odpovídá několika dálkovým letům ročně, nebo pravidelným kratším letům každý měsíc.

Švédové chystají futuristickou plachetnici, na kterou se vejde 7000 aut

Věda a školy

Je zajímavé, ale zároveň kvůli rozlohám zemí poměrně logické, že například více než 2,5 miliardy lidí, kteří převážně žijí ve Spojených státech, Číně nebo Indii, létalo během zkoumaného roku 2018 pouze ve vlastní zemi.

Pouze dvě až čtyři procenta „notorických letců” létala i do zahraničí.

Překvapivé zjištění studie je, jak malá část obyvatel planety má příležitost častěji létat. A to i navzdory boomu nízkonákladových společností a charterových letů v Evropě a USA. Podle dat z roku 2009 59 procent obyvatel Velké Británie vůbec nelétá.

Boeingy 737 MAX mohou opět létat

Amerika

Anketa

Jak často létáte, resp. jak často jste využívali leteckou dopravu před pandemií covid-19?
Každý týden minimálně jednou.
2,4 %
Každý měsíc.
2,9 %
Jednou až dvakrát za půl roku.
8 %
Jednou až dvakrát za rok.
17,8 %
Jednou za několik let.
27,8 %
Prakticky nikdy.
41,1 %
Celkem hlasovalo 16332 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám