Hlavní obsah

Vrtulníček Ingenuity se při 12. letu na Marsu překonal

Washington

Malý vrtulník Ingenuity americké vesmírné agentury NASA už od svého únorového přistání na Marsu nalétal více než 2,6 kilometru, přičemž ve vzduchu strávil celkově skoro 22 minut. Při zatím poslední akci překonal své dosavadní letové rekordy. Informovala o tom kalifornská Laboratoř tryskového pohonu (JPL), která má v NASA na starosti mj. testování Ingenuity.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek marsovské helikoptérky Ingenuity

Článek

Helikoptéra o velikosti malého dronu přistála na Marsu 18. února společně s roverem Perseverance, má ale samostatný program. Není vybavena vědeckými přístroji a jediným úkolem je vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobné létající aparáty. Stroj doposud překonal všechna očekávání vědců.

Během prozatím posledního letu, který absolvovala v pondělí 16. srpna, uletěla Ingenuity 450 metrů, což je dosud nejvíce. V marsovském vzduchu se přitom držela 169 sekund, což je rovněž její rekordní výkon.

Okružní let

Let se uskutečnil v oblasti South Séítah (kde přistála mezi malými dunami) v kráteru Jezero, což je místo, o kterém se experti domnívají, že může obsahovat důkazy o dávném životě na rudé planetě.

Marsotřesení odhalilo, proč je rudá planeta pro život tak nehostinná

Věda a školy

Zatímco při předchozích letech se vrtulník držel trasy před Perseverance, tentokrát podle JPL provedl let okružní. Sbíral přitom pro svého společníka jedoucího na povrchu Marsu podrobné informace o terénu včetně barevných záběrů.

Ty pomohou vědeckému týmu na Zemi při výběru nejvhodnější cesty nejen pro bezpečný postup, ale i pro výběr zajímavých cílů ke zkoumání a k odběru vzorků.

První odběr vzorků se roveru Perseverance nezdařil

Mise Perseverance zahrnuje především hledání známek možného minulého – nikoli současného – života na Marsu a shromažďování údajů o klimatu a geologii planety. Rover má také sbírat vzorky hornin a prachu, které by někdy v budoucnu měly být přepraveny na Zemi.

První odběr vzorků na Marsu se roveru Perseverance nezdařil. Materiál byl příliš jemný

Věda a školy

První odběr vzorků se předminulý týden nezdařil. Podle sdělení NASA to ale nezpůsobily problémy se zařízeními ani softwarem roveru, nýbrž přílišná jemnost materiálu. Údaje předané na Zemi sice ukázaly, že akce proběhla, jak měla, ale do trubice pro uchování vzorků se žádný materiál nedostal. Odběry ovšem budou pokračovat na dalších místech.

Čínské vozítko urazilo už skoro 900 metrů

Od letoška na rudé planetě operuje i vozítko z Číny. Čínská národní kosmická agentura (CNSA) 23. července zveřejnila, přesně rok po startu své první marsovské sondy Tchien-wen 1 ze Země, záběry trasy, kterou její rover Ču-žung v rámci této mise do té doby na Marsu urazil. Čínský rover na naší sousední planetě přistál v polovině května.

Čína zveřejnila trasu, kterou její rover urazil na Marsu

Věda a školy

„K 15. srpnu Ču-žung urazil po povrchu Marsu již 889 metrů a nadále pokračuje v jízdě jižním směrem,“ oznámil nyní na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám