Hlavní obsah

Vrtulníček Ingenuity nadále vesele poletuje po Marsu

Washington

Malý vrtulník Ingenuity americké vesmírné agentury NASA na Marsu dál úspěšně demonstruje možnost využití podobných strojů k průzkumu vesmírných těles „ze vzduchu“. V pondělí 21. června provedl již osmý let na rudé planetě. Na svém twitterovém účtu o tom informovala Laboratoř tryskového pohonu (JPL) při NASA.

Foto: NASA JPL

Ingenuity letěl na Marsu už osmkrát.

Článek

„Další úspěšný let Ingenuity! Marsovská helikoptéra v pondělí dokončila svůj osmý let,“ oznámila laboratoř na sociální síti.

V krátkém tweetu rovněž sdělila, že vrtulník během 77,4 vteřiny uletěl vzdálenost 160 metrů.

Přistál přitom na dalším novém místě, 133,5 metru od robotického vozítka Perseverance, s nímž Ingenuity na Marsu přistál 18. února v rámci mise NASA nazvané Mars 2020.

Nesnáze při šestém letu

Ingenuity v pondělí absolvoval již druhý bezproblémový přesun marsovskou atmosférou po sobě po potížích, které se vyskytly při šestém letu.

Vrtulníček Ingenuity měl při šestém letu na Marsu potíže, ale přestál je

Věda a školy

Stroj totiž 22. května zaznamenal v závěru letového testu technické problémy (přidával rychlost, nakláněl se a vykazoval výkyvy ve spotřebě energie), ale nakonec bezpečně přistál. Podle expertů z JPL vše způsobila určitá zranitelnost systému časování.

Po potížích při šestém letu zvládl vrtulníček na Marsu sedmý pokus bez problémů

Věda a školy

Helikoptérka měla původně naplánováno pět letů, nicméně pokračující zdárný průběh testování přiměl vědce k prodloužení programu a k experimentování s náročnějšími demonstracemi. Zvyšovala se rychlost i vzdálenost a od pátého letu vrtulník přistává vždy na jiném místě.

Držet krok s vozítkem

Podle serveru Space.com by Ingenuity měl držet krok s roverem Perseverance a sledovat jeho trasu s cílem vyzkoušet možnosti tandemové spolupráce vozítek a létajících aparátů při výzkumné práci.

Perseverance a Ingenuity mají vlastní programy. Helikoptéra velikosti malého dronu o hmotnosti 1,8 kg není vybavena vědeckými přístroji, jejím jediným úkolem je vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobná létající zařízení.

Mise robotického roveru zahrnuje především hledání známek možného minulého - nikoli současného - života na Marsu, shromažďování údajů o klimatu a geologii planety a sbírání vzorků hornin a prachu, které by někdy v budoucnu měly být přepraveny na Zemi.

Čína zveřejnila nové snímky se svým vozítkem na Marsu. Pořídila je samostatná kamera

Věda a školy

Reklama

Související články

Na Marsu přistál čínský modul s vozítkem

Čínský vesmírný modul úspěšně přistál na planetě Mars. Oznámila to v sobotu státní agentura Nová Čína s odvoláním na čínský národní vesmírný úřad CNSA. Modul...

Výběr článků

Načítám