Hlavní obsah

Vozítko hledající vodu pošle na Měsíc firma Astrobotic, rozhodla NASA

Washington

Robotické vozítko Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER), které bude na jižním pólu Měsíce hledat vodu pro budoucí mise amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), vyrobí a na přirozeného souputníka Země koncem roku 2023 dopraví soukromá společnost Astrobotic. Své rozhodnutí NASA oznámila minulý týden.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vozítko VIPER nechá NASA v roce 2023 vyslat na MěsícVideo: AP

 
Článek

Ke splnění úkolu americký vesmírný úřad firmě z amerického Pittsburghu přidělil 199,5 milionu dolarů (4,7 miliardy korun). Podle agentury AP bude společnost zodpovědná za start i přistání.

Mobilní rover VIPER pátrající po vodě má pomoci připravit cestu pro mise astronautů na lunárním povrchu, které by měly začít už v roce 2024. Bude to další krok k realizaci programu NASA jménem Artemis, který počítá s dlouhodobou přítomností lidí na Měsíci.

Smlouva Artemis nastaví noty pro těžbu na Měsíci

Věda a školy

„VIPER a obchodní partnerství, které ho na Měsíc dopraví, jsou názorným příkladem toho, jak vědecká komunita a americký průmysl mění lunární vizi NASA ve skutečnost,“ komentoval rozhodnutí NASA její šéf Jim Bridenstine.

„Obchodní partneři přinášejí změnu do průzkumu vesmíru a VIPER bude velkým podnětem pro naše úsilí poslat první ženu a dalšího muže na lunární povrch v roce 2024 prostřednictvím programu Artemis,“ dodal.

Mise roveru má trvat 100 dní

Mise VIPERu má trvat sto dní, během nichž robotické vozítko o hmotnosti zhruba 450 kilogramů ujede několik kilometrů a probádá povrch pomocí čtyř vědeckých nástrojů.

Verze tří z těchto nástrojů určených k hledání vody poletí na Měsíc k testování už v letech 2021 a 2022. VIPER bude také vybaven vrtákem, s nímž se dostane do hloubky téměř jednoho metru.

Výzkumníci dali dohromady první komplexní geologickou mapu Měsíce

Věda a školy

Shromažďovaná data, včetně místa a koncentrace ledu, budou využita k vytvoření prvních globálních map zdrojů vody na Měsíci, uvedla NASA.

Údaje také poslouží k výběru budoucích míst přistání astronautů v rámci programu Artemis, protože pomohou určit lokality, kde lze získat vodu a další zdroje k zajištění dlouhodobých lidských expedic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám