Hlavní obsah

Virus MERS se přenáší z velbloudů na člověka, potvrdili vědci

Washington

Genetická analýza poprvé potvrdila přenos infekce koronavirem MERS z nakaženého velblouda na člověka, ke kterému došlo v Saúdské Arábii. Informoval o tom ve středu odborný americký časopis New England Journal of Medicine (NEJM).

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muž s ochrannou rouškou na velbloudím trhu nedaleko saúdskoarabského Rijádu

Článek

"Data naznačují, že velbloud je zdrojem infekce (virem) MERS u pacienta, který byl v kontaktu se sekrety z nozder zvířete," píší autoři studie. Přítomnost "stejných genetických sekvencí" v izolovaných koronavirech u 44letého Saúdského Araba, který zemřel v listopadu 2013 na tuto infekci, a u dromedára z jeho statku "naznačuje přímý přenos" mezi zvířetem a člověkem bez jakéhokoli dalšího prostředníka, uvádí se v textu.

Saúdští vědci také zjistili, že velbloud a dalších osm těchto zvířat, které muž vlastnil, byli napadeni virem MERS dříve, než se dostali do kontaktu s majitelem.

Studie také ukazuje, že velbloudi snášejí nakažení relativně dobře, když se viru zbavují podobně jako při obyčejné rýmě. Pro člověka má ale virus často osudné následky. V oblasti Blízkého východu, kde se virus rozšířil, zabila nemoc kolem 300 lidí. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Vědci zatím rovněž nevědí, kdo je původními nositeli nákazy. Spekuluje se o tom, že by to mohli být netopýři. Koronaviry jsou velmi rozšířené jak mezi těmito zvířaty, tak mezi hlodavci a také ptáky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám