Hlavní obsah

Vesmírné smetí prorazilo díru do robotické ruky na ISS. Nadále však funguje, hlásí NASA

Kus kosmického odpadu zasáhl a mírně poškodil část Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Snímky zveřejněné vesmírným úřadem NASA ukazují malou díru, kterou nějaký úlomek prorazil skrz robotickou paži Canadarm2 vně orbitálního komplexu.

Vesmírné smetí prorazilo díru do robotické ruky ISSVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Rameno, které vyvinula a provozuje Kanadská vesmírná agentura (CSA), je součástí ISS již dvacet let. Jedná se o systém s vícekloubovou titanovou robotickou rukou, která může pomáhat při manévrování s objekty mimo stanici.

Není přitom jasné, kdy přesně k nárazu došlo, připomíná agentura Reuters. Poškození bylo odhaleno již 12. května při rutinní kontrole. Podle NASA se zdá, že robotické rameno navzdory poničení funguje normálně.

Problém s kosmickým odpadem na orbitě ale evidentně narůstá. V loňském roce např. musela ISS provést třikrát nouzový manévr, aby se vyhnula srážce s vesmírným smetím ve výšce kolem 400 kilometrů.

ISS provedla úhybný manévr kvůli vesmírnému smetí

Věda a školy

Odhaduje se, že v současné době obíhá kolem Země 130 milionů uměle vytvořených úlomků menších než jeden milimetr. Na nízké oběžné dráze Země je sledováno více než 23 tisíc úlomků „větších než softbalový míček“, píše Reuters. Informace o jejich drahách mají pomoci družicím či právě ISS vyhnout se potenciálním srážkám.

Miliony menších úlomků jsou však příliš malé na to, aby se daly vystopovat.

Vesmírná procházka ruských kosmonautů

Na ISS tento týden došlo k pracovní směně dvou členů posádky mimo vnitřní prostory objektu. Ruští kosmonauti Oleg Novickij a Pjotr Dubrov ukončili ve středu v 15.12 SELČ výstup do volného kosmického prostoru. Výstup z ruského segmentu stanice, konkrétně z modulu Poisk, začal v 7.53 SELČ a trval sedm hodin a 19 minut.

„Hlavními úkoly byla výměna regulátoru č. 1 na modulu Zarja či přesun manipulátoru Strela na modul Poisk,“ popsal příklady jejich práce specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České komické kanceláře.

Zpožděný nový ruský modul Nauka má na ISS odletět v polovině července

Věda a školy

Kosmonauti podle něj rovněž měli čistit okna a pátrat po prasklinách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám