Hlavní obsah

V novém školním roce bylo 2420 pozitivních žáků, čtyři školy byly uzavřeny

Praha

Od začátku školního roku bylo ve školách zjištěno asi 2420 žáků pozitivních na covid-19. Do karantény muselo 12 tisíc dětí, uzavřeny byly čtyři školy. V pátek to oznámila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Žáci podstoupili na začátku září plošné testování, během toho bylo potvrzeno 438 pozitivních případů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová

Článek

Za říjen zatím hygienici podle Svrčinové řešili 244 ohnisek nákazy, většinou v rodinách, na pracovištích a ve školách. Zaznamenali ale i případy ohnisek ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Testy zdarma mají od prosince skončit, řekla hlavní hygienička

Domácí

Při šetření pak podle ní často hygienici zjistí, že mezi prvními nakaženými byl někdo, kdo není očkován. Setkávají se také s případy, že lidé i s příznaky onemocnění nadále chodili do zaměstnání.

„Sundejte si roušky“

Jedno ohnisko podle Svrčinové vzniklo tak, že žáci šli na divadelní představení, během kterého měli mít roušky. Herci je ale prý vyzvali, aby si roušky sundali.

„Jedná se o ohnisko z tohoto týdne, zatím je v něm pět nakažených,“ doplnila.

Testování žáků ve školách nakonec nebude. Prý by nic neřeklo

Domácí

Hygiena podle ní také kontroluje dodržování mimořádných opatření, od jara udělala asi 45 tisíc kontrol.

Hygienici plánují také dvě nebo tři větší kontrolní akce, které by se konaly na území celé ČR. O jejich termínu zatím nebylo rozhodnuto, Svrčinová to chce příští týden probrat na poradě s řediteli krajských stanic.

Odborníci: Týden mimo školu stačí. Rozhodnout má PCR test v polovině karantény

Koronavirus

Nejprve zmínila, že postihy za porušování opatření nejsou adekvátní situaci v Česku. Poté na dotaz dodala, že jejich výše je v přestupkovém zákoně nastavena dobře.

„Bohužel ne všechny krajské hygienické stanice jsou zvyklé dávat postihy, které by byly ve větší výši,“ poznamenala.

Do zjišťování kontaktů nakažených se nyní zapojují také externí call centra, hygienické stanice zvládnou denně asi 1000 případů. Počet nakažených už několik dní překračuje tisícovku, za čtvrtek laboratoře potvrdily 1534 nových případů nemoci covid.

Počty lidí s covidem v nemocnicích rostou, očkovaných je třetina

Domácí

V poslední době podle Svrčinové přibývá také případů ostatních respiračních viróz, hlavně mezi dětmi. Některé se potýkají i s těžkým průběhem a musí do nemocnic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám