Hlavní obsah

V kontinentální Austrálii se narodili tasmánští čerti. Po třech tisíciletích

Sedm ďáblů medvědovitých, známých též jako tasmánští čerti, přišlo na svět ve volné přírodě pevninské Austrálie. Něco takového se povedlo poprvé za více než 3000 let, napsala agentura Reuters s odkazem na australskou ochranářskou organizaci Aussie Ark.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V australské divočině se po více než 3000 letech narodili tasmánští čertiVideo: Reuters

 
Článek

Tasmánští čerti se už loni po zhruba 3000 letech vrátili do přírody v kontinentální Austrálii. Ochránci přírody tehdy vypustili celkem 26 dospělých jedinců do oplocené 400hektarové přírodní rezervace národního parku Barrington Tops severně od Sydney.

V rezervaci nemají být žádní predátoři, potravu a vodu si však ďáblové medvědovití musejí obstarávat převážně sami. Ochránci věří, že jde o důležitý krok k plnému návratu tasmánských čertů do volné přírody australské pevniny.

Největší evropský savec se vrátil do přírody. Po sto letech

Věda a školy

Zástupci skupiny Aussie Ark, která na projektu spolupracovala s organizacemi Global Wildlife Conservation a WildArk, uvedli, že nová mláďata jsou v dobrém zdravotním stavu a v příštích několika týdnech se bude nadále sledovat jejich růst a prospívání.

Rakovina tváře

Masožravý vačnatec ďábel medvědovitý vymizel z divoké přírody pevninské Austrálie podle vědců nejspíše kvůli psům dingo, původním obyvatelům i devastujícímu suchu. Skončil „uvězněný“ na ostrově Tasmánie, což je nyní  stejnojmenný australský spolkový stát. Do ostrovní Tasmánie při jižním pobřeží Austrálie se „čerti“ uchýlili zřejmě již před třemi tisíci lety.

V Tasmánii, kde na ně lidé pohlíželi jako na škůdce domácích zvířat, byli navíc hubeni až do roku 1941, kdy je vláda začala chránit.

Čeští vědci pomohli objasnit záhadná úmrtí orlů v USA. Ptákům se začíná dařit

Věda a školy

Avšak jejich počty i na ostrově od 90. let minulého století dramaticky klesaly, a to kvůli nakažlivé formě rakoviny tváře. Obličejové nádory zdecimovaly populaci ze zhruba 140 tisíc na 20 tisíc jedinců a Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) považuje tasmánské čerty za ohrožený druh. Na tzv. Červený seznam IUCN byli zařazeni v roce 2008.

Foto: Profimedia.cz

Ďábel medvědovitý (Sarcophilus harrisii) neboli tasmánský čert

Ochránci zvířat se léta snaží zvýšit jejich počet, upozorňují i na roli tasmánských čertů coby predátorů, kteří udržují v rovnováze počty invazivních druhů jako lišky či volně žijící kočky, čímž vlastně chrání menší zvířecí druhy a biodiverzitu.

V pražské zoo se zabydlují tasmánští čerti

Koktejl

Ďábel medvědovitý (Sarcophilus harrisii) neboli tasmánský čert je jediný žijící druh rodu Sarcophilus a od vyhubení vakovlka roku 1936 i největší žijící dravý vačnatec. Vzhledem připomíná malého, nicméně svalnatého a zavalitého psa. Přezdívku ďábel získal zejména kvůli typickému intenzivnímu vřískotu, který vydává. Dosud žil už jen v Tasmánii, jeho kosterní pozůstatky ale lze nalézt prakticky po celé Austrálii.

Reklama

Související články

Češi popsali nový rod žáby z Konga

Tým zoologa Václava Gvoždíka objevil a popsal nový rod rákosničkovité žáby žijící v pralesích středního Konga. Popis nového nikoli jen druhu, ale přímo rodu...

Výběr článků

Načítám